Miliardář chystá prodej Virgin Media za půl bilionu

dkl, BBC
2. 7. 2007 12:05
Zájemci už se našli, firma půjde z burzy
Foto: Virgin Media

Londýn - Přední britská kabelová televize zřejmě brzy změní majitele. O Virgin Media, jejímž největším vlastníkem je Richard Branson, má zájem soukromý fond Carlyle.

Za část impéria Virgin nabízí 5,5 miliardy liber. K tomu je ochoten převzít i závazky za šest miliard liber. Celý obchod by tak investory vyšel na 11,5 miliardy liber, tedy v přepočtu 490 miliard korun.

Pokud by se vlády nad Virgin Media chopil tento fond, stala by se z ní ryze soukromá firma a její akcie by byly staženy z burzy. Šlo by o druhý největší odkup a stažení společnosti v historii Velké Británie.

Aukce firmy

Přesto zájemců o tento poklad z portfolia Richarda Bransona bude zřejmě víc.

I proto manažeři společnosti požádali investiční banku Goldman Sachs, zda by neuspořádala určitou "aukci", ve které by zájemci mohli podávat své nabídky.

Prozatimní největší akcionář Virgin Media Richard Branson
Prozatimní největší akcionář Virgin Media Richard Branson | Foto: Reuters

Analytici se domnívají, že dalším, kdo by mohl mít zájem o Virgin, je fond Providence, který by se spojil do konsorcia s dalšími hráči, aby tuto investici zvládl.

Stažení akcií z trhu poskytne do budoucna firmě hned několik výhod. Zbaví se povinnosti vypracovávat čtvrtletně podrobné zprávy pro burzu a nebude muset tak pečlivě dodržovat informační povinnost.

Miliony klientů

Podle informací BBC by si ale Richard Branson chtěl udržet určitý podíl ve firmě i poté, co přejde pod křídla nového vlastníka.

Virgin Media poskytuje na britském trhu kabelovou televizi, která má tři miliony klientů, další 3,4 milionů lidí využívá internet od Virgin, 4,5 milionů lidí má od této firmy mobil a 4,1 pevnou linku.

 

Právě se děje

Další zprávy