Lidí bez práce dál rekordně ubývá

Red eko, čtk
11. 7. 2007 9:32
Nezaměstnaných je 6,3 procenta
Vedle stromů a lesů zanechala vichřice velké škody na elektrickém vedení. Václav Šalát upevňuje klíč na kladku, aby jej mohl poslat kolegům nahoře na plošině. Zaměstnanci Elektrostavu Strakonice opravovali vedení u Zvíkovského hradu.
Vedle stromů a lesů zanechala vichřice velké škody na elektrickém vedení. Václav Šalát upevňuje klíč na kladku, aby jej mohl poslat kolegům nahoře na plošině. Zaměstnanci Elektrostavu Strakonice opravovali vedení u Zvíkovského hradu. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V Česku dál ubývá lidí bez práce.V červnu jich bylo o 80 tisíc méně než před rokem. Proti květnu jich ubylo zhruba 12 tisíc.

Míra nezaměstnanosti z květnových 6,4 procenta klesla v červnu na 6,3 procenta.  

Celkem úřady práce evidovali v červnu 370 tisíc lidí bez práce. Zhruba o 25 tisíc méně bylo těch, kteří byli schopni do práce nastoupit během dvou týdnů.  

Nezaměstnaných je nejméně od července 2004, kdy se nezaměstnanost začala sledovat podle nové metodiky. Vyplývá to z aktuálních statistik Ministerstva práce a sociálních věcí.

Pomáhají sezónní práce

Nejnižší míra nezaměstnanosti byla tradičně v Praze, kde byla 2,4 procenta. Nejvyšší naopak byla v okresech Most (17,4 procenta), Karviná (15 procent) a Teplice (13 procent). Míru nezaměstnanosti vyšší než republikový průměr vykázalo 32 okresů.

Na relativně malé nezaměstnanosti se podepsaly především sezónní práce v lesnictví a cestovním ruchu. 

O dostatek práce v lesích se postaral především lednový orkán, který napáchal obrovské škody především v národním parku Šumava. V parku bylo poničeno asi 700 tisíc kubických metrů dřevin. Práce v lesích na odstranění škod tak probíhají dosud.

Do práce "nastoupila" také řada průvodců, delegátů cestovních kanceláří a pomocných sil v pohostinství.  Pražské hotely  především nižší kategorie shánějí také síly na úklid.  

V porovnání s předchozími roky je obrovský zájem i o veškeré stavební profese. Poptávka po zednících je dokonce tak vysoká, že v určitých krajích je kvalifikovaných sil ve stavebnictví kritický nedostatek. Tato situace by však měla být podle expertů přechodná. Stavební boom se pravděpodobně koncem roku zmírní a řada lidí ze stavebnictví začne práci opět hledat. 

Podle posledních čísel z Eurostatu v Česku ubývá nezaměstnaných rychleji než v EU.

Nedostatek vhodných lidí

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka došlo k poklesu nezaměstnanosti také díky rychlému růstu ekonomiky, která vytváří nové pracovní příležitosti. "Podniky expandují a hledají nové lidi. Těch vhodných s určitými předpoklady je však nedostatek," komentoval míru nezaměstnanosti analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Letos by pak měla být podle analytiků nezaměstnanost kolem sedmi procent.

 

Právě se děje

Další zprávy