Lidé v Česku kupují Lego, prodalo se ho o třetinu víc

ČTK ČTK
21. 2. 2013 16:26
V České republice a na Slovensku se loni objem prodeje zvýšil průměrně o 37 procent
Foto: Cmglee, Wikipedia

Praha/Kodaň - Dánskému výrobci hraček Lego v loňském roce stoupl čistý zisk o víc než třetinu na 5,6 miliardy dánských korun (DKK, 19,2 miliardy Kč).

Tržby skupiny Lego se zvýšily o čtvrtinu na 23,4 miliardy DKK, v České republice objem prodeje vzrostl o 29 procent. Firma, která má továrnu ve středočeském Kladně, to dnes sdělila ČTK. 

Společnost uvedla, že její hospodářské výsledky podpořila inovace výrobků a výroba v blízkosti nejdůležitějších trhů. Více než 60 procent obratu skupiny Lego každoročně tvoří výrobky, které jsou na trh uváděny nově. 

V České republice a na Slovensku se loni objem prodeje zvýšil průměrně o 37 procent, přestože trh hraček podle firmy stagnoval. "Předpokládáme, že v roce 2013 bude růst pokračovat," uvedl manažer pro český a slovenský trh Josef Jirovský. 

Obrat firmy loni rostl dvojciferným tempem vedle střední a východní Evropy také v Severní Americe a Asii. Jednociferný růst vykázaly některé jihoevropské trhy. 

Lego loni pokračovalo v investicích do provozů v blízkosti klíčových trhů. Na podzim skupina oznámila, že do roku 2014 rozšíří továrnu v Kladně a přijme sem až 300 zaměstnanců. Zahájila také výstavbu dalšího výrobního závodu v Maďarsku a otevřela nové ústředí v Singapuru, jehož cílem je vytvořit z Asie nový klíčový trh. 

Počátkem letošního roku Lego oznámilo, že v nadcházejících dvou a půl letech uzavře některé provozy v dánském Billundu, kde zruší 380 pracovních míst. Počet zaměstnanců na plný úvazek firma loni celosvětově zvýšila zhruba o desetinu na 10 400 a letos očekává další růst. 

Společnost Lego vznikla v roce 1932 jako výrobce dřevěných hraček, v současnosti patří k největším světovým výrobcům hraček. Celosvětově Lego proslavily jeho stavebnice z umělohmotných kostiček.

Podívejte se, co se dá postavit z Lega


 

Právě se děje

Další zprávy