Levice hájila českou půdu před cizinci

Petr Holub
14. 3. 2007 18:57
Praha - "Opět se přiblížil čas, kdy se Sudety vrátí do německých a rakouských rukou," tvrdila dnes ve sněmovně sociální demokracie.
Níže po proudu řeky Sázavy leží vesnice Chocerady. Traktorista v úterý uklízel bahno ze zaplavených ulic.
Níže po proudu řeky Sázavy leží vesnice Chocerady. Traktorista v úterý uklízel bahno ze zaplavených ulic. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle poslanců ČSSD se tak stane, až parlament definitivně přijme nový zákon o prodeji půdy cizincům. Dnes zákon prošel prvním čtením sněmovny.

Vláda má dostatečnou většinu, aby změnila paragraf devizového zákona, který zakazuje prodávat zemědělskou půdu cizincům. Může se tak stát, že ještě během letošního roku budou občané EU nakupovat českou půdu s jediným omezením zaregistrovat se na obecním úřadě jako zemědělci.

Podle ministrů k tomu Čechy nutí Brusel. "Každý, kdo si bude chtít v České republice koupit  nějaký ten hektar a bude mu to znemožněno díky devizovému zákonu, logicky může zažalovat Českou republiku Evropského soudu. U takového soudu nemáme šanci vyhrát, protože devizový zákon je v rozporu s právem Evropské unie," vysvětlil hlavní argument šéf financí Miroslav Kalousek.

Hlouček poslanců ve stoje poslouchá projev Miloše Melčáka, který je podle jejich slov zrádce.
Hlouček poslanců ve stoje poslouchá projev Miloše Melčáka, který je podle jejich slov zrádce. | Foto: Aktuálně.cz, Ludvík Hradílek

Ústupek je nutný, protože sociálnědemokratická vláda v roce 2001 špatně vyjednala výjimku, podle níž nesmí cizinci půdu nakupovat až do roku 2011. Výjimka neměla základ v žádném českém zákoně a když to poslanci až po přijetí země do EU pokusili dohnat, překročili tím evropská pravidla.

Takovým argumentům nakonec dali za pravdu všichni poslanci koalice a bývalí členové klubu ČSSD Melčák s Pohankou.

Stát v ohrožení?

Nezabrala varování levicových poslanců před národní katastrofou. "Pokud přijmeme novelu, z německého a rakouského příhraničí se stanou nové Sudety, protože zde vlastnictví půdy přejde z rukou českého státu nebo českých občanů do rukou německých a rakouských občanů," řekl zemědělský expert ČSSD Ladislav Skopal.

Může tím být ohrožena sama existence českého státu, upozornil předseda sociálnědemokratického klubu Michal Hašek a vysvětlil: "Ta je bezprostředně spjata s vlastnictvím půdy, respektive určitého území."

Foto: Ředitelství silnic a dálnic

Kolega Václav Grüner ho podpořil příkladem z Tachovska, kde cizinci půdu skupují už dnes: "Bylo tu prodáno kolem 30 až 35 tisíc hektarů státní půdy, z toho čeští zemědělci kvůli různým omezením mohli nakoupit jen polovinu této půdy. Naopak cizincům bylo přes nastrčené osoby prodáno přes 4 tisíce hektarů. Na Tachovsku již dnes hospodaří čtyři firmy s holandskou účastí, pět s německou, tři Rakušané a jeden Ital."

Holanďany a také Dány přitom sociální demokraté podezírají, že do Čech přesunou svůj málo ekologický chov prasat.

Situace se dramaticky zhorší ve chvíli, až bude prodej půdy cizincům zcela legální.

Podraží půda i nájmy

To ohrožuje nejen českou státnost, ale také prosperitu zemědělců, kteří nestačí v konkurenci zahraničních a kapitálově silnějších firem.

"Ve sportovním srovnání pouštíme na naše hřiště hráče, kteří mají perfektní vybavení, ale naši hráči jsou bosi a nemají žádné kvalitní sportovní náčiní," varoval Alfréd Michalík (ČSSD) před tím, že cizinci vykoupí dokonce i pozemky, na kterých hospodaří čeští zemědělci ti si totiž z 90 procent půdu pouze pronajímají.

Vytvářením kopií zvířat produkujících nejvíce mléka nebo nejlepší maso budou vědci zároveň klonovat choroby, které jdou ruku v ruce s produktivitou, tvrdí odborníci.
Vytvářením kopií zvířat produkujících nejvíce mléka nebo nejlepší maso budou vědci zároveň klonovat choroby, které jdou ruku v ruce s produktivitou, tvrdí odborníci. | Foto: Reuters

V každém případě připraví zájem cizinců Čechy o jejich významnou konkurenční výhodu a to je laciná půda i její laciné nájmy. Dnes platí čeští zemědělci desetinu toho, co platí rolníci na západě, vyšší poptávka ze západu je o tuto přednost nepochybně připraví.

Pošlapaná práva vlastníků

Během několika hodin národoveckých proslovů ztratil nervy premiér Mirek Topolánek a rozkřikl se na opoziční poslance:

"To, co tady slyším k tomuto zákonu, připomíná spíše verbální vyměšování. Nezažil jsem v této sněmovně ještě takovou míru nacionalismu, takovou míru antievropanství, takovou míru xenofobie, takovou míru drzosti a tolik lží, jako při projednávání devizového zákona."

Podle Topolánkova názoru je levice tak neschopná, že vůbec nemá právo se k zemědělskému zákonu vyjadřovat. "Neřvěte na nás!" reagoval předseda klubu KSČM Pavel Kováčik. Šéf ČSSD Jiří Paroubek obvinil Topolánka, že už zase nezvládá premiérskou funkci.

Pravice ovšem nestihla využít přiznání poslance Grünera (ČSSD), že hovoří jménem Agrární komory, která má zájem udržet ceny půdy i nájmů na nejnižší úrovni. Proto ani nemohla odpovědět stanoviskem Svazu vlastníků půdy.

Jeho předseda František Janda dlouhodobě upozorňuje, že zmrazení trhu s půdou porušuje práva majitelů, kteří nemají šanci svůj majetek zhodnotit. "Porušují se tím ústavní práva na ochranu soukromého vlastnictví a tím i demokratické základy státu," tvrdí Janda.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zemědělci dostanou své

Místo pomoci vlastníkům však vládní politici zemědělcům slíbili, že i přes nutnou změnu zákona se pokusí výsady zemědělců uchovat tak dlouho, jak to jen půjde.

Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) může být vhodným kompromisem pro celou sněmovnu, když se účinnost zákona posune a cizinci budou smět půdu kupovat až od roku 2011, jak předpokládala špatně dohodnutá výjimka.

"Myslím si, že to je prostor k jednání. Zákon se stane součástí našeho právního pořádku, a v případě jakýchkoli žalob nebo pokusů o arbitráže by jistě bylo přihlédnuto k tomu, že Česká republika učinila kroky, které uvádějí naši legislativu do souladu s evropským právem," navrhuje řešení ministr.

Podpořil ho i předseda zemědělského výboru sněmovny Jiří Papež (ODS), podle kterého je třeba uchovat rolníkům lacinější půdu i nájmy. Vedle odložení platnosti zákona proto doporučuje, aby čeští zemědělci dostali na půdu prodávanou českým státem.

 

Právě se děje

Další zprávy