Lesy ČR vyslyšely kritiku a mění pravidla tendru

ČTK Petr Jemelka ČTK, Petr Jemelka
19. 2. 2010 12:45
Desetina prodávaného dřeva půjde na veřejné trhy
Foto: CHKO Křivoklátsko

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky vyslyšel hlasy kritiků, podle kterých jejho výběrové zřízení poškozovalo malé a střední podnikatele, a změnil pravidla tendru na prodej dřeva.

Desetina dřeva, prodávaného v období 2011 až 2020, půjde na veřejné trhy, kde jej budou moci získat malé a střední firmy. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček.

Původně měli všechno dřevo v hodnotě šestnácti miliard korun získat vítězové veřejného řízení. Asociace podnikatelů v lesním hospodářství, ale tvrdila, že by kvůli přílišným požadavkům na kvalifikaci uchazečů byly znevýhodněny menší subjekty.  

Za nespravedlivé a v rozporu s pravidly hospodářské soutěže Asociace navíc označovala také požadovanou výši bankovních záruk a takzvané užší výběrové řízení, kvůli němuž do druhého kola měly projít jen ti největší zájemci.

"Abychom zachovali přístup malých a středních firem ke dřevu, dohodl jsem s ředitelem (Lesů ČR) Sýkorou, že deset procent dřeva bude obchodováno na veřejných trzích," uvedl ministr zemědělství Jakub Šebesta v tiskovém prohlášení.

Podle mluvčího Lesů ČR Zbyňka Boublíka bude prodej desetiny dřeva přes veřejné trhy zakotven ve smlouvách s vítězi tendrů. "Veřejnými trhy budou například elektronická aukce či komoditní burza," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy