Lesy budou kvůli Emmě muset opakovat desítky tendrů

Petr Havel (spolupracovník redakce)
6. 3. 2008 18:00
Rozhodne také nová cena dřeva
Před třemi dny v noci se Českem přehnala vichřice. Vítr zanechal v krajině desetitisíce, možná statisíce drobných i větších škod. Jejich sčítání pokračuje i dnes.
Před třemi dny v noci se Českem přehnala vichřice. Vítr zanechal v krajině desetitisíce, možná statisíce drobných i větších škod. Jejich sčítání pokračuje i dnes. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Přestože vedení státního podniku Lesy České republiky doslova před několika dny dokončilo střednědobé tendry na zakázky na lesní práce a obchod s dřevem, bude se muset značná část výběrových řízení v následujících měsících opakovat.

Podle prezidenta České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Pavla Indry může jít klidně i o 30 procent tendrů.

Základním důvodem je přitom princip indexace cen dřeva obsažený ve smlouvách Lesů s vítěznými subjekty.

Ten nastolí podle Jana Mičánka, šéfa významné tuzemské dřevozpracující firmy LESS, na tuzemském trhu s dřevem naprosto paradoxní situaci: "Zatímco ceny dřeva na trhu klesnou, firmy budou muset Lesům za odebrané dřevo zaplatit více," zdůrazňuje Mičánek.

Kouzla s cenou dřeva

Indexace stanovuje cenu dřeva na základě čtvrtletních dat Českého statistického úřadu s tím, že cena v následujícím kvartálu se řídí cenou předešlého čtvrtletí. Cena dřeva přitom v posledním čtvrtletí klesla, v prvním čtvrtletí letošního roku stoupla, ale ve druhém i díky vichřici Emma opět klesne.

Ministerstvo zemědělství i Lesy ČR se ale spíše připravují na situaci, kdy bude na část již uzavřených zakázek vypsáno nové výběrové řízení, neboť vítězné firmy budou od smluv odstupovat.

Podle podmínek tendrů by tak měly Lesy od dubna ceny dřeva zvýšit. Změnu v indexaci jako jedno z řešení současné situace potvrzuje i ředitel státních lesů Jiří Novák a předpokládá i první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč.

Nahoru? Dolů?

"K jednání o indexaci určitě dojde, protože výkyv cen dřeva je patrný a je to i předmětem smluv," uvedl Hlaváč. Podle Mičánka nemohou ale LČR díky nastaveným parametrů smluv cenu snížit.

Silnici k Březohradu lemuje stále několik vyvrácených stromů.
Silnici k Březohradu lemuje stále několik vyvrácených stromů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Více o vichřici Emma
Emma napáchala v lesích třetinové škody než Kyrill
Emma zabila třináct lidí. Postupuje k východu 
Video: Evropou létaly stromy a střechy. Emma zabíjela 

"To by bylo právně neproveditelné," zdůrazňuje podnikatel. Díky tomu už dnes podle jeho slov bankrotují  dřevozpracující firmy. "Mně už byly k odprodeji nabídnuty tři, ale nemám zájem, za současné situace nemají žádnou hodnotu," podotýká Mičánek. Jediné čisté řešení současného stavu by přitom bylo podle něj vypsání dalších, zcela nových tendrů.

Nové tendry by přitom podle náměstka ministra zemědělství Iva Hlaváče měly být vypsány podle nové zadávací dokumentace. Ta by zohlednila více kritérií než jen nabídnutou cenu.

Tady silný vítr nejprve porazil několik stromů na parkovišti, vytrhal stropní podhledy u prodejny Albert (naproti), odvál pár kontejnerů a ještě stačil odmrštit střechu bytového domu.
Tady silný vítr nejprve porazil několik stromů na parkovišti, vytrhal stropní podhledy u prodejny Albert (naproti), odvál pár kontejnerů a ještě stačil odmrštit střechu bytového domu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Podívejte se na orkán v akci:
Video: Emma a Kyrill. Podívejte, jak řádilo větrné duo
Kdo byl ničivější: vichr Emma, nebo orkán Kyrill? 

Situace, že se bude postupně uvolňovat prostor pro nové tendry po odstupujících firmám, podle Hlaváče "určitě nastane". O tom, jak velký bude, rozhodne přitom právě změna indexace cen dřeva, o které budou Lesy se zástupci podnikatelských svazů v lesním hospodářství jednat příští pondělí.

 

Právě se děje

Další zprávy