Lesy ČR zrušily miliardový tendr. Opět

dkl, ČTK
8. 3. 2007 13:33
Praha - Lesy ČR znovu zrušily tendr na lesní práce pro letošní rok. Oficiálním důvodem je prý stav lesů po lednovém orkánu Kyrill.
Současný pohled na krajinu není příliš zimní. "Letos bylo suché léto a velmi dlouhý a teplý podzim, který vlastně ještě neskončil. To jsou mimořádně dobré podmínky pro kůrovce. Dřevo ležící na zemi pro něj bude na jaře atraktivní," upozorňuje Josef Bálek na to, že jedna lesní kalamita se může snadno změnit v jinou.
Současný pohled na krajinu není příliš zimní. "Letos bylo suché léto a velmi dlouhý a teplý podzim, který vlastně ještě neskončil. To jsou mimořádně dobré podmínky pro kůrovce. Dřevo ležící na zemi pro něj bude na jaře atraktivní," upozorňuje Josef Bálek na to, že jedna lesní kalamita se může snadno změnit v jinou. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Řekl to dnes tiskový mluvčí společnosti Tomáš Vyšohlíd. Zrušení tendru se nijak netýká zakázek, které byly uděleny ve zkráceném řízení po kalamitě.

Veřejná zakázka za šest miliard tak opět nebude znát své vítěze.

Firma již dříve potvrdila, že část zakázek bude zrušena. Mělo jít především o ty, které by se týkaly oblastí postižených lednovým orkánem.

"Změna stavu lesa vyvolaná větrnou kalamitou je tak zásadní, že původní obsah zadání jednoročního zadávacího řízení je neslučitelný s pracemi, které je reálně třeba vykonat," uvedl pověřený generální ředitel podniku Jiří Holický.

Ohrožené dřevo

Lesy ČR mají na starosti téměř polovinu lesního porostu v Česku. Stále se protahující řešení tendrů ohrožuje budoucnost nejen těžařských společností, ale i pil.

Například firma CE WOOD, která v původním tendru neuspěla, prý bude muset propustit dva tisíce lidí.

Některé pily již začátkem ledna hlásily, že jim dochází dřevo a budou tak muset omezit výrobu. Důvodem jsou právě neudělené zakázky.

Les po kalamitě
Les po kalamitě | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Nekonečné výběry

Výběrová řízení na těžební práce se již táhnou více než rok. Na konci ledna roku 2006 totiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže Lesy ČR varoval, že porušují předpisy a další zakázky, které udělí, se musí řídit zákonem o veřejných zakázkách.

Ten do té doby Lesy ČR respektovat nemusely a zakázky přidělovaly bez výběrových řízení.

Proti tomuto rozhodnutí podala firma rozklad. S ním ale neuspěla a v dubnu tak musela začít pracovat na nových smlouvách a novém výběrovém řízení.

V říjnu již bylo jasné, že Lesy ČR vyhlásí své tendry se značným zpožděním.

Soudní verdikt

Pak ale přišlo v prosinci rozhodnutí soudu. U něj si stěžovaly neúspěšné firmy. Soud jim dal za pravdu: ÚOHS musí znovu zvážit své rozhodnutí.

Foto: Aktuálně.cz

Přesto se společnost rozhodla tendry nezrušit. Poté zasáhla vyšší moc v podobě orkánu Kyrill. Na lesní práce v postižených oblastech Lesy ČR vyhlásily zkrácené výběrové řízení a ostatní lesní práce se téměř zastavily.

Dnes navíc lesníci rozhodli, že zruší probíhající výběrová řízení. Důvodem má být opět Kyrill.

 

Právě se děje

Další zprávy