Leasing je zase v módě. Díky rozvoji fotovoltaiky

Ekonomika Ekonomika
6. 5. 2011 11:06
V kategorii leasingu silničních vozidel klesá podíl osobních aut
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: CZEHPO

Praha - O pětinu větší než v loňském prvním čtvrtletí byl letos za období leden až březen objem leasingu členů České leasingové a finanční asociace (ČLFA. Celkem dosáhl 9,9 miliardy Kč.

Růst je podle zprávy asociace do značné míry spojen s přetrvávající vysokou poptávkou po leasingu fotovoltaických zařízení.

"Nebankovní finanční obchody byly v prvním čtvrtletí 2011 uzavírány v podmínkách pokračujícího mírného ekonomického růstu. Vedl k meziročnímu růstu leasingu movitých věcí, nebankovních úvěrů pro podnikatele a factoringu. Omezený růst příjmů domácností ovlivnil poptávku po spotřebitelských úvěrech a po spotřebitelském leasingu," uvedla asociace.

I když v leasingu movitých věcí stále dominuje leasing silničních vozidel, podíl leasingu osobních aut klesá. Z 33,8 procenta na 27,2 procenta. Zvýšil se ale podíl leasingu nákladních automobilů z 19,1 na 21,4 procenta.

Celková bilance je skoro čtvrt milionu smluv

Podstatně se meziročně zvýšil podíl leasingu strojů a zařízení, který vystoupal na 38,8 procenta proti 31,5 procenta před rokem. právě dio této kategorie spadá leasing fotovoltaických zařízení, jehož podíl na celkovém leasingu movitých věcí činil 16,9 procenta.

Objem úvěrů pro podnikatele vzrostl o čtvrtinu na 6,3 miliardy Kč. Objem poskytnutých spotřebitelských úvěrů se snížil o téměř devět procent na osm miliard Kč. Tento pokles byl způsoben i tím, že spotřebitelské úvěry GE Money Multiservis jsou nyní vykazovány již jako obchody GE Money Bank.

Za první čtvrtletí 2011 uzavřely členské společnosti ČLFA 233 588 smluv o spotřebitelských úvěrech. Z toho bylo 85 944 osobních půjček, 56 903 revolvingových úvěrů a 90 741 úvěrových a splátkových smluv v rámci financování v místě prodeje.

 

Právě se děje

Další zprávy