Lákali na cenu pohřbů. Dostali pokutu

Tomáš Fránek
31. 5. 2007 16:35
Soud zakázal cenu pohřbů inzerovat
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Pokud pohřební služba ve své reklamě uvede i ceny, porušuje zákon a úřady ji za takové počínání mohou pokutovat.

Takový je verdikt Nejvyššího správního soudu, podle kterého není toto omezení pro pohřební služby diskriminující a nijak nenarušuje v ústavě zaručené právo na svobodu podnikání.

Citlivá oblast

Soud tak verdikt, který je součástí sbírky nejdůležitějších rozhodnutí správního soudů, důležitých i pro posuzování dalších podobných případů, vydal v případě sporu pražského magistrátu a jedné z pohřebních služeb.

Té úředníci udělili pokutu ve výši 30 tisíc korun za to, že jak v článku v časopise, tak v reklamě ve Zlatých stránkách uvedla kromě základních údajů o své firmě také cenu svých služeb.

Firma se ale obrátila na soud s tím, že udělením pokuty došlo k porušení ústavy a příslušných zákonů České republiky, které zaručují svobodu projevu, svobodu podnikání, hospodářskou soutěž a rovnost účastníků této soutěže. "Pokuta byla udělena v rozporu se zákonem," uvedla firma ve své žalobě.

U soudu ale neuspěla.

Vůz s rakví s ostatky bývalého ruského špiona Alexandra Litviněnka přijíždí na jeho londýnský pohřeb.
Vůz s rakví s ostatky bývalého ruského špiona Alexandra Litviněnka přijíždí na jeho londýnský pohřeb. | Foto: Reuters

Podle Nejvyššího správního soudu není údaj o ceně mezi zákonem povolenými údaji. "Oba posuzované texty však údaj o ceně obsahovaly," uvedl senát Nejvyššího správního soudu pod vedením soudce Vojtěcha Šimíčka.

Soud uvedl, že pohřebnictví je velmi citlivou oblastí nesrovnatelnou s běžným podnikáním v jiných oborech.

"Důležitý veřejný zájem na zachování etických pravidel při nabízení a poskytování služeb v oboru pohřebnictví dovoluje zákonodárci příslušným právním předpisem omezit, respektive vymezit způsoby prezentace těchto služeb tak, aby nebyly v rozporu s dobrými mravy," uvedl soud v rozhodnutí.

Podobný verdikt padl u taxikářů

Podle soudu není právo podnikat a provozovat jinou hospodářskou činnost vyplývající z Listiny lidských práv a svobod právem absolutním a může být zákonem omezeno.

Podobný verdikt už vydal také Nejvyšší soud, když posuzoval žalobu jednoho z pražských taxikářů. Ten zažaloval stát za to, že ho tím, že mu klade různé omezující podmínky, poškozuje v podnikání.

I Nejvyšší soud ale řekl, že stát může podnikání omezovat.

V pohřebnictví nyní působí v Česku 450 firem se 4000 zaměstnanci, v oboru panuje tvrdý konkurenční boj.

Češi, Moravané i Slezané utratí ročně za pohřby víc než dříve, zhruba 1,6 miliardy korun.

Miliarda za pohřby

"Pohřební služby mají i přes skoro padesátiprocentní nárůst tržeb stejné zisky jako před lety, lidé na pohřbech čím dál častěji šetří," řekl na veletrhu pohřebnictví Venia předseda Sdružení pohřebnictví v Česku Julius Mlčoch.

Na pohřební služby se pravidelně zaměřují kontroly inspektorů z České obchodní inspekce. Při loňské kontrole zjistila inspekce různé závady ve třetině kontrolovaných pohřebních služeb a krematorií.

Některé pohřební firmy například nesprávně účtovaly ceny, nejvyšší zjištěné předražení činilo 420 korun, či převážely lidské ostatky v nevyhovujících vozidlech.

 

 

Právě se děje

Další zprávy