Kromě Temelína chystá ČEZ i nové Dukovany. Termín: 2035

ČTK ČTK
2. 8. 2013 12:52
ČEZ má zatím licenci na provoz bloků v jaderné elektrárně Dukovany jen do roku 2015.
Nový blok v Dukovanech by měl nahradit současné dva.
Nový blok v Dukovanech by měl nahradit současné dva. | Foto: Reuters

Dukovany - Firma ČEZ pokračuje v přípravách nového jaderného bloku v Dukovanech, který by mohl být zprovozněn v roce 2035. Rozhodnutí o stavbě, kterou podporují i regionální politici, ale zatím nepadlo. ČEZ bude muset svým akcionářům prokázat návratnost projektu, což se by se nepovedlo při dnešních nízkých cenách elektřiny, řekl novinářům Ladislav Štěpánek, který v ČEZu šéfuje divizi Výroba.

Udržení a rozvoj elektrárny dnes do Dukovan přijeli podpořit zástupci Vysočiny a Jihomoravského kraje, kteří s firmou ČEZ podepsali memorandum o vzájemné spolupráci.

"Nezastírám, že energetika je dneska v poměrně složité situaci. Když se podíváte, jaké zdroje se vyplatí stavět, tak jsou to jen ty obnovitelné, kde jsou státní dotace," uvedl Štěpánek. Debaty se vedou i o již připravené dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Přípravy na nový dukovanský blok se podle něj přesto nezastavily.

Podklady pro posouzení projektu z hlediska vlivu na životní prostředí by měly být dokončeny v roce 2015. O výstavbě by podle Štěpánka mělo být definitivně jasno kolem roku 2025, protože vybudování jaderného bloku trvá sedm osm let. "My směřujeme k tomu, aby nový blok byl v provozu v roce 2035. To je ta doba, do které bychom chtěli udržet stávající Dukovany v provozu," shrnul.

Dukovany, starší ze dvou českých jaderných elektráren, fungují 28 let. Licence na provoz bloků má zatím ČEZ do roku 2015 a bude usilovat o jejich prodloužení. Nejprve do roku 2025 a pak až do roku 2035. Nový blok by měl zhruba nahradit kapacitu dvou stávajících bloků. Elektřinu by měl vyrábět 60 let.

Regionální politici dlouhodobě volají po udržení dukovanské elektrárny v chodu, protože pro tento hospodářsky slabý region představuje kolem 1600 pracovních míst. Memorandum o spolupráci před dnešním podpisem schválila zastupitelstva Kraje Vysočina i Jihomoravského kraje. Náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek uvedl, že s rozhodnutím o stavbě nového bloku by se mohl oživit i letitý projekt na stavbu horkovodu z Dukovan do Brna.

U jihočeského Temelína nyní probíhá výběrové řízení na dostavbu třetího a čtvrtého bloku, cena se odhaduje na 200 až 300 miliard korun. Dukovany, které pokrývají přibližně pětinu tuzemské spotřeby elektřiny, byly donedávna i největším domácím energetickým zdrojem. Mladší Temelín překonal dukovanskou produkci poprvé v minulém roce.

 

Právě se děje

Další zprávy