Krize dolehla také na Mittal. Oceláři budou propouštět

Region
29. 11. 2008 9:33
Největší ocelářská firma začala vyjednávat s odboráři
V podniku ArcelorMittal Ostrava, který patří k největším znečišťovatelům ovzduší v Ostravě, pracuje přes sedm a půl tisíce lidí
V podniku ArcelorMittal Ostrava, který patří k největším znečišťovatelům ovzduší v Ostravě, pracuje přes sedm a půl tisíce lidí | Foto: Eva Matějková

Ostrava - Snižování počtu zaměstnanců v důsledku odbytové krize postihne i největší tuzemskou ocelářskou firmu ArcelorMittal Ostrava. Vedení společnosti chce odcházejícím zaměstnancům nabídnout atraktivní odstupné. Podrobnosti firma zatím nesdělila.

Skupina ArcelorMittal oznámila, že o tom začala jednat s předsedy odborových organizací. "Tento proces bude probíhat v souladu s patřičným sociálním zohledněním," řekl generální ředitel a předseda představenstva ArceloMittal Ostrava Sanjay Samadaar.

"Se zástupci odborů se ale sejdeme až příští týden, do té doby není možné poskytnout bližší informace," doplnil Sanjay Samaddar.

Mluvčí společnosti Věra Breiová uvedla, že snižování počtu zaměstnanců se bude týkat oblasti prodeje, administrativy a podpory výroby. "Cílem je dosáhnout nutného snížení nákladů v administrativě a podpoře výroby a zajistit, aby se společnost přizpůsobila výjimečnému ekonomickému prostředí," sdělila Věra Breiová.

Foto: Petr Protivánek, Aktuálně.cz

Sanjay Samaddar uvedl, že propouštění rozhodně neplánoval. "Vedení společnosti věřilo, že takové rozhodnutí nebude muset nikdy udělat. Bohužel, je nutné reagovat na ekonomickou realitu, které čelíme," řekl Samaddar.

Arcelor Mittal Ostrava je největší hutní firmou v Česku a patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal. Ročně vyrobí přes tři miliony tun oceli, kterou vyváží do celého světa. V ostravském podniku pracuje bezmála sedm a půl tisíce lidí, s dceřinými společnostmi více než deset tisíc lidí.

Propouštění se bude týkat celého koncernu ArcelorMittal, který má přes tři sta tisíc zaměstnanců. V důsledku krize by mělo odejít až devět tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy