Krize bude dlouhá, jsme připraveni šetřit, říkají Češi

Tomáš Fránek
20. 11. 2008 13:56
Lidé v Česku jsou mírní optimisté

Brno - Lidé v Česku věří, že se jich globální finanční krize příliš nedotkne. Zároveň ale čekají, že se krize protáhne na několik let, a jsou připraveni kvůli tomu šetřit.

Vyplývá to z listopadového průzkumu společnosti STEM/MARK.

Z výzkumu vyplývá, že většina z dotazovaných jsou mírní optimisté. "Lidé očekávají, že se jich krize výrazně nedotkne. Většina z nich (66 procent) předpokládá, že jejich domácnost si po ekonomické stránce povede v roce 2009 stejně, nebo dokonce lépe než letos," uvedli zástupci společnosti.

Foto: Aktuálně.cz
Blogeři o krizi: Zachránila by nás silnější Evropa?

Několik let krize

Na druhou stranu je krize považována za nepříjemnost, které budeme muset čelit více let. "Dlouhodobý charakter problému pravděpodobně přivádí 3/4 informované populace k závěru, že obavy z negativního dopadu na domácnost jsou na místě. Velmi se obává dopadů na svou domácnost 22 procent," vyplývá z průzkumu.

Většina dotázaných proto připouští kroky vedoucí k úsporám rodinných rozpočtů. Domácnosti zamýšlejí šetřit na energiích (84 procent), nejspíše odloží zahraniční dovolenou (79 procent), nákup zboží dlouhodobé spotřeby (77 procent) a rekonstrukce nemovitostí (64 procent).

Nejmenší dopad bude mít úsporná politika na nákupy potravin, kde chce šetřit 40 procent.

Nejpravděpodobnější dopady krize vidí většina dotázaných v růstu cen a zvyšování inflace (shodně přes 80 procent). Naopak nejméně jsou očekávány krachy velkých podniků a bank. Obává se jich necelá třetina lidí.

Tlak EU?

Předpokládané omezení výdajů domácností je promítnuto i do hodnocení role vlády a jejích dalších kroků. Za nejsprávnější postup v době krize považuje 86 procent české populace snížení vládních rozpočtových výdajů a nezvyšování zadlužení.

Rozhodnutí vlády vztáhnout pojištění vkladů až do 50 tisíc eur je nejčastěji vnímáno jako krok, který vláda učinila pod tlakem Evropské unie. Soudí tak 46 procent dotázaných.

 

Právě se děje

Další zprávy