K rozpočtu se sešlo 1200 návrhů

ČTK, eko
16. 11. 2005 12:29
Praha - K rozpočtu na příští rok se sešlo 1200 pozměňovacích návrhů.

Celkem dvanáct stovek pozměňovacích návrhů, a to od jednotlivých sněmovních výborů, poslanců a veřejnosti, se zatím sešlo k návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok. Z návrhů bude rozpočtový výbor vybírat položky, které sněmovně doporučí ke schválení. Další návrhy k rozpočtu budou ale podávat poslanci v rámci druhého čtení, které se uskuteční ve středu 23. listopadu. Rozpočet by pak poslanci měli schvalovat v pátek 2. prosince.

Základní parametry rozpočtu schválila sněmovna v polovině října. Deficit rozpočtu bude 74,4 miliardy korun při příjmech 884,4 miliardy a výdajích 958,8 miliardy korun.

V uplynulých týdnech sněmovní výbory projednávaly jednotlivé rozpočtové kapitoly. Poslanci již nemohou hýbat se základními parametry rozpočtu, mohou ale přesouvat finance mezi resorty. Jejich doporučení, stejně jako podněty veřejnosti a pozměňovací návrhy poslanců, musí projednat a vyhodnotit sněmovní rozpočtový výbor. Sněmovně doporučí, jaké návrhy má přijmout.

To ale nebrání poslancům, aby v rámci druhého sněmovního čtení podali nepřijaté pozměňovací návrhy znovu. Sněmovna pak o nich hlasuje ve třetím čtení. K hlasování před třetím čtením bývá obvykle okolo pěti stovek návrhů.

Rozpočet pak v případě jeho přijetí musí podepsat prezident republiky. Senát o rozpočtu nejedná. Pro letošní rok je schválen schodek státního rozpočtu 83,6 miliardy korun. Poslední měsíce však stát hospodaří s přebytky.

 

Právě se děje

Další zprávy