Je tu lék na sinice. Stát o něj nestojí

Petr Havel
26. 3. 2006 0:00
Praha - Vodohospodáři by už rok mohli se sinicemi, které ničí vodní plochy, bojovat bez chemie. Využití prostředku však brání ministerští úředníci.

Přípravek řady Sekol (Lakus Aqua) vyvinula malá soukromá společnost Ventura - Venkov.

Podle jejího jednatele Vlastimila Marka je principem přirozená likvidace sinic na bázi probioticko-enzymatických prostředků.

Pro laiky: Základem metody je doplnění vodního biotopu o organismy, které sinicím "snědí" jejich potravu, aniž by se narušilo původní prostředí.

Přípravek byl testován Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích a v praxi mimo jiné na rybníku Konopáč u Heřmanova Městce. Výsledkem byla čistá voda a v porovnání s jinými metodami nižší náklady.

Podmínky, pravidla, úřady

Přesto se stát tváří, jako by "receptura" neexistovala.

Sinice
Sinice | Foto: Aktuálně.cz

Vrchní ředitel sekce vodního hospodářství ministerstva zemědělství Pavel Punčochář před pár dny oznámil, že cílem loni založeného Centra pro cyanobakterie a jejich toxiny v Brně bude právě snížit výskyt sinic v tuzemských vodních tocích.

Punčochář tvrdí, že projektů na likvidaci sinic je celá řada - a jedním z úkolů Centra je proto vypracovat určité zásady pro výrobce nejrůznějších preparátů, které komerce nabízí pro potlačení sinic. Podle něj existuje nebezpečí, že při likvidaci sinic může být také poškozena příroda například tím, že ve vodě uhynou ryby.

"Zhruba do poloviny letošního roku by měli odborníci z Centra vypracovat především pro vodoprávní úřady předběžný seznam podmínek, za kterých se aplikace takových prostředků může povolovat, testovat a v terénu aplikovat. Vodoprávní úřady by se měly chovat po celé zemi stejně, tedy dbát na to, aby všichni měli stejné podmínky," tvrdí Punčochář.

Podle Vlastimila Marka ze společnosti Ventrua - Venkov to ale s množstvím projektů na likvidaci sinic nebude tak horké.

"Nevím o nikom, kdo by v Česku nabízel to co my, tedy likvidaci sinic přirozeným způsobem," konstatuje podnikatel.

Sám Punčochář ostatně dnes uvedl, že "doufá, že Centrum brzy vyvine preparát, který by přirozenou cestou výskyt sinic omezil".

Velký byznys

Masivní uplatnění jakéhokoli přípravku na likvidaci sinic nebo některých nežádoucích látek ve vodě je pochopitelně velký byznys.

Foto: Aktuálně.cz

Právě v tom mnozí kritici ministerstva spatřují neochotu úředníků využít prostředku řady Sekol. Nabízí jej totiž neznámá malá firma, která nemá vazby na lidi ve státní správě.

Byznys by navíc mohl být o to větší, že všechny rybníky v Česku mají dodržovat vodoprávní limity látkového zatížení na odtoku, týkající se například obsahu dusíku či fosforu. "Náš přípravek odstranit z vody dusitany a dusičnany umí a navíc je schopen přeměňovat fosfor," tvrdí Marek.

Jinými slovy, mohl by se uplatnit téměř neomezeně.

Sinice škodí

Rostoucí výskyt sinic v Česku se v posledních letech stává stále větší noční můrou provozovatelů zařízení určených k rekreačnímu koupání.

Při nadměrném výskytu sinic jsou totiž koupaliště hygieniky uzavřena.

Sinice sice pro člověka nepředstavují smrtelná ohrožení, obsahují ale jedovaté látky (toxiny), které způsobují alergie. Ty se projevují vyrážkami, rýmou, či střevními a žaludečními potížemi. Není sice známo, že by při koupání na otravu sinicemi někdo zemřel, jsou ale známy úhyny zvířat, která pila vodu obsahující sinice, a dokonce případy úmrtí lidí po pravidelném pití vody vyrobené ze zdroje s masovým rozvojem sinic.

 

Právě se děje

Další zprávy