Je tu dobrá zpráva. V Hyundai dnes pracují

Veronika Skálová Veronika Skálová
30. 1. 2009 11:28
Nošovická automobilka má opět dost objednávek a pojede i v pátek
Po odstávkách na začátku ledna mohou lidé v Hyundai pracovat pět dní v týdnu.
Po odstávkách na začátku ledna mohou lidé v Hyundai pracovat pět dní v týdnu. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Opět o něco optimističtější je situace zaměstnanců nošovické automobilky Hyundai. Továrna už má druhý týden dostatek potvrzených objednávek, a nemusí se proto vrátit k páteční odstávce.

"Rozhodně to není tak, že bychom drželi pětidenní pracovní týden za cenu toho, že by zaměstnanci jen obrazně řečeno překládali materiál tam a zpět. Vždy je to otázka počtu objednávek a bude to tak i nadále," uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk.

Hyundai posuzuje potřebu jednodenní odstávky vždy týden po týdnu. S tímto modelem přišla automobilka už minulý týden. I minulý pátek byl pro zaměstnance pracovní.

Krizi odolávali jen o málo déle

Továrna v Nošovicích, kde vznikají modely i30, je nejmodernější automobilkou v Česku. Zkušební provoz zahájila 10. listopadu loňského roku. Pro Moravskoslezský kraj znamenal Hyundai po původních sporech o vznik továrny vítaný příliv pracovních příležitostí.

Hospodářské krizi odolávala továrna až do ledna - tedy déle než například Škoda Auto. Už v polovině prosince však Hyundai oznámil, že přechod na dvousměnný provoz, který by měl vytvořit další pracovní místa, bude místo plánovaného března odložen na později. V prvním lednovém týdnu následovalo vyhlášení čtyřdenního pracovního týdne.

"V současné době nemá závod tolik objednávek, aby výrobní linky mohly jet na plný výkon. Celá výroba je založena na principu potvrzených objednávek. Nevyrábíme auta na sklad," upozornil tehdy mluvčí závodu Vaněk.

Továrna přestala nabírat nové zaměstnance, podle některých informací část lidí ve zkušební době závod dokonce opustila.

V druhém lednovém týdnu se výrobní linky zastavily dokonce na celé tři pracovní dny. Nyní mají zaměstnanci továrny už druhý "normální" pracovní týden v tomto roce. A na začátku týdne příštího se dozvědí, zda bude pětidenní i ten další.

 

Právě se děje

Další zprávy