Inspekce objevila velké množství nebezpečných hraček

kst
26. 3. 2008 14:01
Ve volném prodeji je mnoho špatných výrobků.
Kladen je údajně větší důraz na vztah se zákazníkem, aby se cítil v prodejně příjemně a rychle se orientoval.
Kladen je údajně větší důraz na vztah se zákazníkem, aby se cítil v prodejně příjemně a rychle se orientoval. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Pozor na nebezpečné hračky a elektrospotřebiče, vzkazuje Česká obchodní inspekce spotřebitelům. Ve volném prodeji jich totiž při kontrolách ČOI objevila velké množství.

Výrobky podle prohlášení inspekce představují "závažné riziko ohrožení zdraví". "Jde především o závadné hračky a spotřební elektroniku," uvádí ČOI v tiskové zprávě.

Nebezpečné hračky totiž mají třeba ostré hroty či obsahují škodlivé chemické látky. U elektroniky ve většině případů hrozí riziko úrazu elektrickým proudem a požár.

ČOI proto zakázala prodej těchto výrobků. Ti, kdo si je koupili, mohou zboží reklamovat u obchodníků.

Podrobné informace o rizikových výrobcích i způsobu reklamace spotřebitelé najdou na www.coi.cz.

Zavadné výrobky na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Ondřej Besperát

Příliš mnoho špatných hraček

Jako závadné byly inspektory ČOI shledány například dva kočárky pro panenky - model, který do Česka dováží společnost Alltoys a golfové hole s panenkou, jehož dovozcem je společnost Mandas.

Problémem jsou u nich právě ostré konce výrobků, o které by se děti mohly poranit.

Dalším z výrobků, které ČOI označila jako nebezpečné, jsou plyšový zpívající pštros či sada různobarevných plastových autíček. Také boxovací pytel s rukavicemi s obrázky koček.

"Důvodem bylo zjištění, že ve žluté a zelené barvě plastu, použitém v konstrukci hraček, jsou obsaženy nadlimitní hodnoty olova a chrómu," stojí ve zprávě ČOI.

Neprošla ani zvířátka z bobtnajícího materiálu.

Pozor na elektrovýrobky

K nebezpečným elektrovýrobkům, které by spotřebitelé neměli používat, zařadila při kontrole ČOI pětimetrový prodlužovací přívod Brilum P-3B, zakončený trojnásobnou pohyblivou zásuvkou. "Při jeho používání hrozí úraz elektrickým proudem, požár a popálení," varovala ČOI.

Nebezpeční úrazu elektrickým proudem či požáru hrozí také u světelného řetězu 100 Rice Lights, který je nedostatečně izolován a závadné je i přemístitelné svítidlo značky TESCO, model L 076. 

Mezi nebezpečné výrobky ČOI zařadila i elektrickou varnou konvici prodávanou pod značkou Singer.

Všem zákazníkům, kteří zakoupili některý ze závadných výrobků, doporučuje Česká obchodní inspekce, aby u prodávajícího podali reklamaci vady pro rozpor s kupní smlouvou. Další informace o způsobu vrácení zboží a o dalších rizikových výrobcích naleznete na www.coi.cz .

 

Právě se děje

Další zprávy