Čtvrtina obchodních řetězců podvádí zákazníky

hjp
29. 2. 2008 6:30
Inspekce: Nejčastěji neseznámí lidi s cenou
Když už oslava byla u někdejšího "duty free", mnozí toho využili k nákupům. I hodně pozdě v noci.
Když už oslava byla u někdejšího "duty free", mnozí toho využili k nákupům. I hodně pozdě v noci. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Špatné vyúčtování nákupu, klamání zákazníků nebo neseznámení s cenou zboží - to jsou nedostatky, které Česká obchodní inspekce loni odhalila ve čtvrtině kontrolovaných prodejen obchodních řetězců.

Ze čtvrteční tiskové zprávy inspekce vyplývá, že inspektoři v roce 2007 v obchodních řetězcích provedli 3262 kontrol a v 817 z nich zjistili závady.

Například neseznámení s cenou nabízeného zboží odhalili v 233 případech, účtování kontrolního nákupu se týkalo 164 případů. Klamání spotřebitele inspekce zjistila v 51 provozovnách.

Špatné zúčtování nákupu v obchodních řetězcích loni převládalo v Karlovarském kraji. Nejdražší nákup, zhruba o 10 procent, bylo možné pořídit na Ostravsku.

Nedostatků v obchodech oproti loňsku ubylo

I přesto inspekce upozorňuje na fakt, že se jedná o celkové zlepšení oproti roku 2006. Tehdy se zjistilo porušení zákonu ve 28 procentech prodejen.

Za porušení zákona o ochraně spotřebitele hrozí prodejcům pokuta ve výši až 50 milionů korun.

Nejvyšší postih, který Česká obchodní inspekce loni obchodním řetězcům udělila, činil 100 tisíc korun. Zatím rekordní pokutu milion korun dostala před třemi lety společnost Ahold.

Výsledky kontrol České obchodní inspekce:

Rok                              Počet kontrol
obchod.řertězců
Počet závad Podíl zjištěných
závad OŘ
2007 3 262 817 25 %
2006 3 491 981 28,1 %
2005 3 662 925 25,3 %

Zdroj: ČOI

Letos podle tiskové mluvčí inspekce, Miloslavy Fléglové, výrazně klesl podíl případů závažného porušení povinností při prodeji výrobků, čemuž odpovídá také pokles nejvyšších uložených pokut.

Supermarket Albert Čimice.
Supermarket Albert Čimice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Více o obchodních řetězcích:
Supermarkety Albert projdou omlazovací kůrou
Tesco inovovalo. Na nákupy bude nová ekotaška
Albatros válčí s Tescem o posledního Pottera

Inspekce v Česku v roce 2007 obchodním řetězcům zakázala prodej asi 20 tisíc kusů zboží v celkové hodnotě zhruba pět milionů korun, které nesplňovalo podmínky pro uvedení na domácí trh.

 

Právě se děje

Další zprávy