Inflace překvapivě klesla, řeší se postoj ČNB

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 8. 2013 10:25
Za meziročním snížením inflace na 1,4 % stojí hlavně ceny potravin
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Adéla Vlachová

Praha - Inflace v červenci klesla z červnových 1,6 na 1,4 procenta. Analytici přitom očekávali spíše stagnaci či mírný nárůst.

Za meziročním snížením inflace stojí hlavně ceny potravin, které nerostly takovým tempem jako v červnu.

Ty měly také hlavní podíl na poklesu meziměsíční inflace o 0,2 procenta. Stejně jako před měsícem hrály hlavní roli brambory, když v červnu na trh dorazila nová úroda a ceny vystřelily, nyní přišla korekce (oproti červnu mínus 29 %).

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Podle analytiků klesající inflace zvyšuje pravděpodobnost intervencí ze strany ČNB.

"Centrální banka již delší dobu hovoří o nutnosti uvolnit měnové podmínky a tedy oslabit korunu. Dnešní číslo je tak trochu vodou na mlýn centrální banky. Na druhou stranu, koruna je slabá už tak a inflace neroste především v důsledku utlumené poptávky v ČR," komentuje například Petr Dufek z ČSOB. 

„Červencová inflace byla pod silným sezónním tlakem. Ale pokud by se inflace měla dále zpomalovat, vzrostlo by výrazně riziko přímé devizové intervence ČNB proti koruně. Podle našeho názoru je ale předčasné dělat velké závěry. Srpnová data o inflaci by musela trend dalšího zpomalování inflace potvrdit,“ doplňuje Helena Horská, hlavní ekonom Raiffeisenbank.

 

Právě se děje

Další zprávy