HN mají nového vlastníka. Miliardáře Zdeňka Bakalu

jaa, kst
30. 8. 2008 17:59
Bakala již spoluvlastní týdeník Respekt
Hospodářské noviny 7.-9.3.2008.
Hospodářské noviny 7.-9.3.2008. | Foto: Aktuálně.cz, repro Tomáš Adamec

Praha - Významný český deník, Hospodářské noviny, kupuje finančník a majitel ostravských dolů Zdeněk Bakala. Transakci dnes potvrdili mediální zástupci obou firem.

Skupina Handelsblatt prodala svůj podíl 88,36 procenta ve vydavatelství Economia podnikateli Zdeňku Bakalovi. Konkrétně je kupujícím společnost Respekt Media, jejímž jediným akcionářem je právě Bakala. Menšinový podíl ve vydavatelství Economia získá rovněž jeho management.

Cena transakce nebyla zveřejněna.

Zároveň transakce podléhá ještě schválení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže.

"Chci, aby vydavatelství Economia bylo prvotřídním mediálním domem, silným, nezávislým a vydávajícím profesionálně vedené, čtenáři respektované a inzerenty obdivované tituly," řekl k akvizici Zdeněk Bakala. Zároveň potvrdil, že další rozvoj vydavatelství bude veden stávajícím managementem, včetně šéfredaktorů a klíčových osobností stěžejních redakcí.

Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Díky investici Zdeňka Bakaly se Economia stane největším vydavatelstvím, jež bude mít českého majitele," komentoval změny v Economii její dosavadní generální ředitel Michal Klíma.

Podle zveřejněné tiskové zprávy se také výhledově dá očekávat integrace vydavatelských aktivit Economie a společnosti Respekt
Publishing, jež je vydavatelem názorového týdeníku Respekt.

O majiteli týdeníku Respekt se od počátku spekulovalo jako o možném kupci. Patřil mezi dva hlavní favority na koupi. Vedle něho mělo velkou šanci také vydavatelství Mladá fronta.

Do skupiny Economia patří ekonomicky orientovaný deník Hospodářské noviny, týdeník Ekonom, zpravodajský portál iHNed a 18 odborných časopisů. Skupina je aktivní také na Slovensku, kde působí prostřednictvím společnosti Ecopress.

Čtěte také:

 

Právě se děje

Další zprávy