Grafika: Hospodaření VZP

vid
10. 11. 2005 16:30
Praha - VZP má mít letos ztrátu 4,9 miliardy. Lékařům a nemocnicím dnes dluží celkem 10 miliard.

Všeobecná zdravotní pojišťovna v pondělí oznámila, že letos bude mít ztrátu 4,9 miliardy korun. Celkový dluh zdravotnickým zařízením (takzvaná kumulovaná ztráta) tak dosáhne ke konci roku 14,192 miliard korun.

Uvalení nucené správy na pojišťovnu však může znamenat také odliv klientů k zaměstnaneckým pojišťovnám. To by mohlo její hospodaření ještě zhoršit. (Více ZDE)

Dnes dluží pojišťovna 10 miliard. Jsou to peníze, které pojišťovně lékaři a nemocnice fakturovali, ale pojišťovna je nestihla zaplatit. VZP nyní platí faktury o 29 dní později. Na začátku roku to přitom bylo 45 dní. Pojišťovně pomohla s dluhy Česká konsolidační agentura, která letos převzala dluhy za 2,9 miliard korun.

PŘEČTĚTE SI:  VZP platí rychleji, ale stále pozdě

Stát v posledních letech VZP oddlužil už několikrát. Česká konsolidační agentura převzala její dluhy celkem za 9 miliard korun.

Musílková: Ztráta by mohla být menší než 14 miliard

Letošní kumulovaný dluh přes 14 miliard označil premiér Jiří Paroubek jako kritickou hranici. VZP oznámila, že bude na konci roku dlužit 14,2 miliardy. Ředitel finančního odboru Vratislav Matys v pondělí oznámil, že by dluh mohl klesnout na 13,6 miliardy a možná i méně.

A ředitelka VZP Jiřina Musílková byla o něco optimističtější. "Bude to záležet na tom, zda se nám podaří druhé pololetí nasmlouvat s nemocnicemi tak, jak je výklad současného ministerstva zdravotnictví. Ministr Rath o tom informoval zástupce nemocnic a nebyl proti tomu žádný zřetelný odpor," prohlásila Musílková.

Mluvčí VZP Jiří Suttner dnes deníku Aktuálně.cz řekl, že problémy začínají mít i ostatní zdravotní pojišťovny. Ty mají mít podle zákona vyrovnané hospodaření, stejně jako by měla mít VZP.

Zaměstnanecké pojišťovny zatím nedluží

"Zaměstnanecké pojišťovny zatím nemají závazky po lhůtě splatnosti. Dávám důraz na slovo zatím. Pokud by pokračoval trend, který je zde nastolen, tak se ale do dluhů mohou dostat," říká Jiří Bek prezident Svazu zdravotních pojišťoven, který sdružuje malé zdravotní pojišťovny.

Podle Beka je nutné, aby zdravotnická zařízení dodržela dohodu o omezení výdajů v příštím roce, na které se domluvili s premiérem Paroubkem zástupci pojišťoven. Mezi to patří například zmrazení jejich výdajů na letošní úrovni nebo to, že neuzavřou s nekvalitními zdravotnickými zařízeními nové smlouvy.

Ministerstvo zdravotnictví podle dohody nevydá vyhlášku o úhradách. To znamená, že nebude pojišťovnám nařizovat, kolik mají za péči platit a ty se tak budou moc dohodnout přímo s nemocnicemi a soukromými ambulancemi.

"Někteří poskytovatelé zdravotní péče, hlavně lůžková zařízení, chtějí větší objem prostředků, než je stanoven v této dohodě a než je vybrané pojistné. V takovém případě by se do problémů dostaly i pojišťovny zaměstnanecké," varoval Jiří Bek.

 

Právě se děje

Další zprávy