Firmy v Česku nevěří v lepší časy, plánují propouštění

Tomáš Fránek
11. 12. 2012 12:00
Více firem v Česku plánuje propuštění, jenom málo chce nabírat nové zaměstnance
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - České a moravské firmy nevěří v rychlý obrat vývoje ekonomiky.

Propouštění tak plánuje v prvním čtvrtletí příštího roku mnohem více domácích firem než těch, které chystají nábor nových zaměstnanců.

Vyplývá to ze studie Manpower Index trhu práce, která je nejpesimističtější od druhého čtvrtletí 2008, tedy od zahájení průzkumu. Ten se nyní uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Pro toto čtvrtletí očekávaly firmy stagnaci. 

Nárůst počtu zaměstnanců předpovídají pouze tři procenta zaměstnavatelů, propouštění 11 procent, 85 procent nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro první čtvrtletí hodnotu minus osm.

  

V předchozím čtvrtletí byl index na nule, když nárůst i pokles očekávalo po pěti procentech firem. Po sezonním očištění je index pro první čtvrtletí minus čtyři. 

"Výsledek není optimistický, zaměstnavatelé vidí trh práce jako velmi nejistý. Prognózy pro první čtvrtletí bývají již tradičně nejslabší, navíc jsou poznamenány rokem 2012, ve kterém rostla nezaměstnanost a klesaly obraty podniků," řekla na dnešní tiskové konferenci generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika Jaroslava Rezlerová. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde najít volná pracovní místa?

 

Právě se děje

Další zprávy