Firmy a vědce spojila krize do nového Rakousko-Uherska

Karel Toman
25. 2. 2010 13:50
Projekt Centrope představil interaktivní mapu 1800 míst aplikovaného výzkumu
Testy uvnitř největšího klimatického tunelu na světě ve vídeňské společnosti Rail Tec Arsenal
Testy uvnitř největšího klimatického tunelu na světě ve vídeňské společnosti Rail Tec Arsenal | Foto: Rail Tec Arsenal

Vídeň - Ta exkurze nedopadla úplně tak, jak měla.

"Máme tu zkrátka i volné dny, jako je tento. Naši lidé pak musejí zůstat doma," vysvětlil Gabriel Haller, ředitel společnosti Rail Tec Arsenal, proč návštěvníci největšího klimatického tunelu na světě v areálu Rakouského technologického institutu ve Vídni neuvidí vlak, transformátor nebo lanovku bičované vichrem a sněhem, jak slibují firemní prospekty.

Promítaný film tak aspoň prozradil, že své vagóny tady pro tuhé mrazy Finska testovala i ČKD. Mezi klienty z "Ostblocku" šlo ale o výjimku. "Měli jsme tu i nějaký projekt z Maďarska, drtivá většina zákazníků ale přichází ze západní Evropy, USA a Asie. Takže jste zváni," vyzývá Haller firmy ze sousedních zemí bývalého východního bloku.

Malá firma hledá výzkum, zn. za hranicemi a levně

Rail Tec Arsenal je jedním z 1800 výzkumných pracovišť, která do unikátní databáze shromáždil projekt Centrope. Virtuální mapa těchto pracovišť (http://www.centrope-tt.info/rd-map) byla v pondělí představena právě ve Vídni. Manažeři v ní během pěti minut najdou univerzitní i komerční výzkumné pracoviště, které pro svůj produkt potřebují.

Silicon Valley Brno

  • Nejspíš už na přelomu února a března se začne v Brně stavět Mezinárodní centrum klinického výzkumu ICRC. Projekt za více než tři miliardy má stát do tří let a ke své vůbec první zahraniční spolupráci v historii si ho vybrala prestižní americká klinika Mayo. Podílet se na něm bude brněnské Vysoké učení technické, tamní fakultní nemocnice a Onkologický ústav. ICRC je považováno za přelom v české medicíně.
  • Příští rok se začne v Brně stavět Středoevropský technologický institut CEITEC za 6,5 miliardy korun. Čtyři místní univerzity tu budou vyvíjet nové technologie pro firmy podnikající v oborech od nanotechnologie, přes telekomunikace až po molekulární medicínu. Už teď se ke spolupráci hlásí na dvě stovky firem od farmacie, přes potravinářský průmysl až po strojírenství.
  • Do roku 2011 má V areálu bývalé Zbrojovky vyrůst Centrum vzdělávání, výzkumu a inovací CERIT. Jeho inkubátor bude usnadňovat začátky devadesáti inovativním, telekomunikačním a počítačovým firmám.

Firma například z Blanska může získat z dvou milionů euro evropských dotací až 5000 euro na testy v unikátních zařízeních, jako je právě klimatický tunel ve Vídni.

Třem stovkám registrovaných laboratoří a drahých výzkumných zařízení z Brna a Jižní Moravy tak Centrope pomůže "zalepit" zakázkami od zahraničních firem podobné díry v kalendáři, jakou se v pondělí "pochlubil" Rail Tec Arsenal.

Centrope tak má dát konkurenční výhodu malým a středním podnikům z Jihomoravského kraje, Dolního Rakouska, Vídně, Burgenlandu, regionu Györ-Moson-Sopron a Bratislavského a Trnavského kraje tvořícím dohromady region Centrope. Zpřístupní jim totiž výzkum na úrovni běžně dostupné jen velkým hráčům.

"Jsme malý region v srdci Evropy a v časech krize nesmíme proti konkurenci bojovat sami," prohlásila náměstkyně vídeňského starosty Renate Brauner. Centrope je podle ní jen součástí většího projektu EU na podporu přenosu poznatků z vědy a výzkumu do komerčních firem, do nějž chce unie do roku 2030 investovat 251 milionů euro.

Dvě místa "na bedně" Centrope patří Praze a Brnu

Tohle malé Rakousko-Uhersko 21. století se chce stát jedním z center evropské inovace.
Tohle malé Rakousko-Uhersko 21. století se chce stát jedním z center evropské inovace. | Foto: Jihomoravské inovační centrum

"Zatím si každý jedeme v tom svém, Centropa je způsob, jak to změnit. Je tu obrovský potenciál pro zlepšení ekonomiky a kvality života.," souhlasil zástupce rektora Slovenské technologické univerzity Robert Redhammer. Podle něj je projekt slibný hlavně pro firmy podnikající na poli energií, recyklace materiálů, informačních a telekomunikačních technologií, medicíny a biotechnologie.

"Spolupráce se sousedními zeměmi nám chybí," potvrdil prorektor Univerzity přírodních zdrojů a aplikovaných věd o životě Josef Glössl. Podobně zaměřené brněnské centrum CEITEC by to ale podle něj mohlo změnit.

Česku patří přes dvě pětiny výzkumných kapacit "širšího regionu" Centrope, kam patří i Praha. Třetím největším inovačním centrem staronového inovačního mocnářství je po Vídni a Praze Brno. Mezi 15 partnerů Centrope patří tamní VUT a Jihomoravské inovační centrum.

 

Právě se děje

Další zprávy