Firmám jde o statisíce, ale i o život

Tomáš Fránek
11. 10. 2006 23:00
Brno - Ve stovkách českých firem tiká časovaná bomba. Pokud si do roka nezajistí nový druh ekologického povolení, zaniknou.
Foto: Ondřej Besperát

Brusel zesiluje tlak, kterým se snaží přimět firmy v celé Unii, aby se chovaly šetrněji k životnímu prostředí. Už osm let k tomu využívá systém zvláštních povolení, který je však v Česku zatím poměrně nový a firmy s ním mají velké potíže.

Přesně rok totiž mají na to, aby povolení získaly - jinak budou muset zastavit výrobu.

Varovně v této souvislosti působí fakt, že mnohé o něj ani nepožádaly, přestože vyřízení trvá zhruba rok. Odborníci, kteří se touto problematikou zabývají, navíc upozorňují na nedostatek vyškolených úředníků.

"V současné době rozhoduje o udělení povolení asi sto úředníků na všech krajských úřadech, a to je vzhledem k tomu, kolik případů ještě musí rozhodnout, nedostatečné," uvedl Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu.

Zatím jenom třetina

Povolení, které udělují krajské úřady a kontroluje Evropská komise, musí v Česku celkem získat více jak 1800 firem. Za tři roky, co zákon v tuzemsku platí, ale zatím schvalovacím procesem prošlo jen asi 650 firem.

A část těch, které povolení nemají, zatím vůbec o jeho vydání nepožádala. Například polovina ze všech pěti stovek potravinářských a zemědělských firem.

Foto: Greenpeace / Natalie Behring

Pro většinu starších továren nebo dalších průmyslových provozů bude získání povolení složité. Firmy budou obtížně dokazovat, že využívají těch nejmodernějších technologií, jak požaduje zákon. Investice potřebné na splnění potřebných norem přitom jenom zástupci zemědělských firem odhadují na miliardy korun.

Takzvané integrované povolení zvané IPPC, o které jde, například "hlídá" množství vypuštění škodlivých látek, nařizuje používání co nejúčinnějších technologií nebo sleduje plnění limitů pro produkci odpadů.

Pokud by firmy fungovaly bez tohoto povolení i po říjnu 2007, hrozí Česku pokuty od Evropské komise.

Statisícové pokuty

Ale i firmy, které už s povolením zkušenosti mají, s ním mají potíže. Některé totiž od České inspekce životního prostředí dostaly pokuty - letos už dosahují v součtu jeden milion korun.

Vůbec nejvyšší - 380 tisíc korun - inspektoři udělili společnosti Tesco Jindřichův Hradec zabývající se likvidací odpadů. Firma nedokázala inspektorům prokázat, že její zařízení funguje tak, jak mu to přikazuje integrované povolení.

Dvě stě tisíc korun pokuty dostala také japonská společnost Futaba, která postavila svoji továrnu v Havlíčkově Brodě a zaměstná v ní asi tisícovku lidí.

Firma, která vyrábí autodíly a do továrny investovala přes dvě miliardy korun, podle inspektorů totiž provozovala jedno ze svých zařízení na nanášení barev bez platného povolení.

Sto tisícovou pokutu dostala také Česká rafinérská a to za to, že překročila emisní limity dusíku.

Firmy pokuty nechtějí komentovat, nemají k nim dostatek informací.

Letos udělené pokuty jsou přitom ještě nízké, například za provoz zařízení bez integrovaného povolení hrozí pokuta do maximální výše sedmi milionů korun.

LG.Philips vzorem?

Problémy s integrovaným povolením, bez které nelze zkolaudovat ani provozovat nové továrny, má také další zahraniční investor v zemi, společnost LG.Philips.

Závod na výrobu plochých obrazovek LG.Philips v Hranicích na Moravě
Závod na výrobu plochých obrazovek LG.Philips v Hranicích na Moravě | Foto: LG.Philips LCD

Firma už měla velké problémy integrované povolení vůbec získat. První povolení jí totiž na základě žaloby Ekologického právního servisu (EPS) a kvůli pochybení úřadů zrušil soud.

Jako jeden z důvodů soud pro svůj zrušující rozsudek uvedl nesprávně stanovené podmínky provozu továrny pro ochranu vod, ovzduší a odpadů.

LG.Philips získal povolení znovu, ekologičtí právníci se znovu obrátili na soud, který dosud nerozhodl. Ekologové totiž chtěli po firmě, aby si nechala prověřit všech sedmnáct zdrojů znečištění ovzduší, které v areálu továrny jsou, to se ale nestalo.

EPS navíc chtěl, aby inspekce dala firmě pokutu.

"Inspekce to odmítla s tím, že LG.Philips splnil své povinnosti, když požádal o povolení. Když ho nemá vinou úřadů, tak mu pokutu nemohu udělit," uvedl pro deník Aktuálně.cz Jiří Nezhyba z Ekologického právního servisu s tím, že po tomto zdůvodnění už pokutu EPS nepožadoval.

Právě případ LG.Philips a jeho problémy s vydáváním integrovaného povolení kritizuje Josef Zbořil, který je viceprezidentem Svazu průmyslu papíru a celulózy. Podle něj je problémem angažovanost organizací jako je Ekologický právní servis.

 

Právě se děje

Další zprávy