EU schválila výměnu Carrefour-Tesco

eko, ČTK
22. 12. 2005 18:08
Brusel – Evropská komise dnes schválila společnosti Tesco koupi jedenácti českých prodejen Carrefour.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny.
Obchodní řetězce před propuknutím vánočních nákupů horečně otevírají nové velkoprodejny. | Foto: Aktuálně.cz

Komise došla k závěru, že transakce nenaruší konkurenci v ČR. Tesco zde má v 38 prodejen a je čtvrté na trhu.

Slovenským antimonopolním orgánům komise doporučila další šetření stejné transakce na Slovensku. Tesco chce získat kromě českých hypermarketů Carrefour také čtyři slovenské prodejny tohoto řetězce za aktiva této firmy na Tchaj-wanu.

Francouzská společnost Carrefour se chce stáhnout z Česka a Slovenska a dohodla se s britským Tescem, že mu přenechá své prodejny výměnou za centra v Tchajwanu. Obě firmy se vzdávají prodejen na trzích, kde nemají dostatečný podíl na trhu.

Tesco v Asii opustí šest prodejen výměnou za jedenáct Carrefourů v Česku a čtyři na Slovensku. K tomu francouzské společnosti doplatí ještě 57,5 milionů eur (asi 1,7 miliardy korun).

Česká pobočka Tesco si převzetím prodejen Carrefouru výrazně posílí pozici na tuzemském trhu, kde mu loni patřila pátá příčka s tržbami kolem 21 miliard korun.

Společnost Carrefour zde měla tržby zhruba 11 miliard korun a byla na osmém místě. Právě proto, že se mu nepodařilo zvýšit svůj podíl na trhu, rozhodl se z Česka a Slovenska odejít. Strategií Carrefouru je mít na trzích, kde je přítomný, co nejsilnější pozici.

 

Právě se děje

Další zprávy