Dům topí lidmi. Postavila ho banka

Kateřina Eliášová
21. 4. 2007 0:00
Bankovní sídlo získalo cenu za ekologii

Praha - Nové sídlo ČSOB v pražských Radlicích dostalo Cenu zdraví a bezpečného životního prostředí. Budovu navrhl architekt Josef Pleskot.

Čtyřpatrový skleněný dům o rozloze 84 000 metrů čtverečních pojme 2400 zaměstnanců. Přestěhují se sem z budov v centru města, které banka prodala.

Sídlo je celé z betonu, skla a dřeva. Právě výběr materiálu byl jedním z kritérií ekologické soutěže. Porotci také hodnotili dostupnost MHD, zdali je sídlo vybudované na zelené louce nebo využívá tzv. brownfield a také jestli je dům úsporný a jak hospodaří s energií.

To nejdůležitější kritérium - tedy spojit dohromady ekonomický rozvoj s ochranou životního prostředí a lidského zdraví - banka podle porotců splnila.

VIDEO: PODÍVEJTE SE DOVNITŘ NOVÉHO SÍDLA

"Naše porota se snaží vybrat a ocenit projekty, které v praxi dokazují, že nejde jen o proklamace, ale že tuto základní ideu lze v praxi naplnit," řekl předseda poroty Bedřich Moldan z Centra pro otázky životního prostředí UK.

Nové sídlo i s vybavením stálo banku téměř tři miliardy korun, peníze získala z prodeje deseti domů v centru Prahy. Jen 40 milionů korun zaplatila banka za ekologické "vymoženosti" sídla.

"Je to dražší, ale jen o velmi málo, nejsou to významné rozdíly. Samozřejmě je to zvýšení investic, ale ty se vrátí v dohledné době. Prostě v dlouhodobém uvažování se ta věc vyplatí," řekl Aktuálně architekt Ivo Koukol, který se na projektování stavby také podílel.

 

Právě se děje

Další zprávy