Důchodovou reformu neodložím, odmítá Drábek

ČTK ČTK
16. 2. 2012 6:30
Spoření na individuální účty v penzijních fondech má začít už příští rok
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Hlavní část důchodové reformy, umožňující spoření na individuální účty v penzijních fondech, má začít podle schváleného plánu v roce 2013.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09 v rozhovoru pro ČTK odmítl možnost, aby se start takzvaného druhého pilíře penzijního systému odložil na pozdější dobu.

Od počátku příštího roku by v rámci penzijní reformy měl být zaveden také nový spořicí pilíř. Je určen pro lidi mladší 35 let, starší budou mít na rozhodnutí o spoření půl roku.

Lidé si v jeho rámci budou moci převádět tři procentní body ze sociálního pojištění namísto do státního pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností. To se v současnosti pohybuje na 28 procentech hrubé mzdy. Podmínkou je, že přidají částku ve výši dvou procentních bodů ze svého.

Spoření bude dobrovolné. Pokud však lidé do nového pilíře vstoupí, nebudou již moci přestat spořit. Navíc budou mít menší důchod ze státního pilíře.

Sociální demokracie již navrhla, že by se mohlo zavedení nového pilíře odložit do roku 2016. Návrhy na odložení přicházejí i z dalších míst, a to kvůli možným problémům na finančních trzích. Sám Drábek loni na podzim řekl, že by se posun mohl letos zvážit v závislosti na vývoji ekonomické situace.

"Rozumím těm argumentům, že z důvodů aktuální ekonomické situace by snad bylo lepší rok nebo dva nebo tři počkat," říká nyní Drábek. Ale vzhledem k tomu, že český penzijní systém podle něj na reformu čeká již delší dobu a je v tom pozadu, je ministr pro co nejrychlejší spuštění nového pilíře.

 

Právě se děje

Další zprávy