Dráhy ruší slevu na trati Brno - Praha

Tomáš Fránek
12. 11. 2005 0:05
Brno České dráhy už od prosince nebudou nabízet levnější jízdenky na trati z Brna do Prahy.

Na nejfrekventovanější železniční trase v zemi tak bude cesta vlakem stát 179 až 354. Při využití relační slevy, kterou dráhy zavedly už v červnu 2003, se ceny jízdenek pohybovaly mezi 130 až 160 korun.

"Byla to dočasná akce," potvrdil Petr Štáhlavský z Českých drah. Při zavádění relační slevy před více jak dvěma roky si dráhy slibovaly zvýšení zájmu cestujících.

Konce slev se už dočkaly kritiky. Podle ní bude zrušení slev znamenat další odliv cestujících ze železnice k autobusům. Ty jsou levnější a vyjíždějí na této trase každou hodinu.

"Řada cestujících si proto nejspíše rozmyslí, zda raději nezvolí cestu po dálnici plné kamionů, kde jezdí autobus nejméně jednou za hodinu, místo cesty expresním vlakem, který bude dražší a ani nepojede tak často. Absurdní politika Českých drah vyhání cestující na trase Brno Praha z vlaků na zacpanou dálnici," uvedl předseda Strany zelených Martin Bursík.

Dráhy ale kritiku odmítají s tím, že se musí chovat tržně a relační slevy se na trati mezi Brnem a Prahou příliš neprojevily.

Slevu tak už nebudou moci využívat ani cestující rychlovlaku Pendolino, které začne jezdit mezi Prahou a Brnem od 11. prosince. Jízdenka na pendolino tak bude stát jako na vlaky Eurocity, rychlovlak bude jezdit mezi Brnem a Prahou čtyřikrát denně.

Konkurovat budou vlaky právě především rychlostí. "Trasu z Brna do Prahy ujede nejrychlejší spoj za dobu jen o málo delší než 2 hodiny 20 minut. To je zcela konkurenceschopná nabídka ve srovnání s automobilovou i autobusovou dopravou navíc bez jakéhokoli rizika zpoždění vinnou dopravní zácpy," tvrdí zástupci drah.

 

Právě se děje

Další zprávy