Do Zbrojovky se průmysl nevrátí

ČTK
7. 2. 2007 12:00
Brno - Po prvním jednání nového majitele areálu a města je zřejmé, že průmyslové časy brněnského areálu Zbrojovky jsou nenávratně pryč.

Česko-slovenská investiční skupina J&T, která získala areál bývalé Zbrojovky v aukci za rekordní cenu 707 milionů korun, chce na místě vybudovat administrativní budovy, obchody či byty.

Plánuje také, že nové "město ve městě" si zachová název Zbrojovka, pokud to umožní ochrana obchodní značky. Vyplývá to z dnešního prvního jednání mezi J&T a představiteli brněnské radnice.

"Neočekáváme nové haly s těžkou výrobou, očekáváme kombinaci bytů, obchodních center a podobně," řekl novinářům po jednání primátor Roman Onderka (ČSSD).

Dražba Zbrojovky se stala historicky nejvyšší
Dražba Zbrojovky se stala historicky nejvyšší | Foto: Aktuálně.cz

Žádná spekulace

Zástupce J&T Dušan Palcr popřel, že by společnost J&T pořizovala Zbrojovku pouze kvůli následnému rozprodeji.

"Je to dlouhodobá investice, žádná spekulace. Samozřejmě to děláme pro peníze, ale chceme, aby po nás něco zůstalo, aby
to bylo pěkné," řekl.

Brněnští radní dnes slíbili J&T podporu při budování infrastruktury a lepším zapojení uzavřeného areálu do okolní zástavby.

Obnova Zbrojovky, která je patrně největším nevyužitým továrním areálem ve městě, si také vyžádá změnu územního plánu. Podle úředníků magistrátu lze plán aktualizovat přibližně za rok a půl.

Foto: Zbrojovka

Sparta, ČKD, Zbrojovka

J&T je jednou z největších finančních skupin, které působí v Česku. Ovládá mimo jiné Pražskou Energetiku, fotbalový klub Sparta Praha a ČKD Blansko Strojírny.

Nedávno oznámila, že chce v pražském Karlíně místo chátrajících budov Pražských strojíren postavit komerční centrum za 2,5 miliardy.

Zbrojovka Brno, firma se slavnou minulostí, se do konkurzu dostala před třemi a půl lety, od loňska nevyrábí.

 

Právě se děje

Další zprávy