Daňový ráj a vlastník z ciziny. Specifika českých firem

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 7. 2013 13:10
Nejvíce firem se zahraničním vlastníkem ve střední Evropě má Česko, druhé je Slovensko

Praha - Nejvíce firem se zahraničním vlastníkem v regionu střední Evropy má Česko. Takřka čtvrtina tuzemských firem je ovládána ze zahraničí, když 77 procent společností má českého vlastníka.

Nejblíže Česku je Slovensko s 81 procenty, následuje Polsko s 84 procenty a Maďarsko s 91 procenty. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

Zásadnější vliv zahraničních vlastníků se ukazuje v momentě, kdy Bisnode nepočítá společnosti na kusy, ale měří poměr zahraničních prostředků na základním kapitálu společností. I zde vychází Česko spolu se Slovenskem jako země, kde je nejvíce firem ovládáno ze zahraničí.

Podíl zahraničního kapitálu v upsaném základním kapitálu firem v Česku dosahuje na 42 procent, na Slovensku na 40 procent a v Maďarsku na třetinu.

„Investoři shledávají geografickou polohu v srdci Evropy jako výhodnou a spolu s ekonomickým rozvojem jednotlivých ekonomik v posledních letech, relativní politickou stabilitou a podporou zahraničních investic je Česká republika, Maďarsko a Slovensko nejvhodnější volbou," komentuje výsledky studie analytik Bisnode Česká republika Michal Řičař.

„Na druhou stranu nové zahraniční investice jsou malé. Relativně vysoký objem zahraničního kapitálu souvisí s velkou proporcí nadnárodních společností, které zůstávají navzdory krizi," dodává Řičař.

Do Česko-Slovenska z daňového ráje

Česko se Slovenskem mají ještě další specifikum. Je zde nejvyšší podíl objemu investovaného zahraničního kapitálu z destinací považovaných za daňové ráje. V České republice je to 43 procent, na Slovensku 36 procent, naopak v Maďarsku, Polsku a ve Slovinsku se tento poměr pohybuje zhruba kolem 15 procent.

„Daňová optimalizace, ochrana majetku, anonymita vlastnictví a menší byrokracie hrají klíčovou roli napříč všemi zkoumanými státy," říká dále Michal Řičař z Bisnode s tím, že hlavně Nizozemsko a Kypr se ocitají na předních místech z hlediska množství investovaného zahraničního kapitálu.

* jen majoritní vlastníci a společnosti s jedním vlastníkem (v maďarském obchodním rejstříku přesný podíl na společnosti není uveden)
** 40,33 mld. euro není specifikováno, zda se jedná o polský, nebo zahraniční kapitál
*** akciové společnosti nejsou zahrnuty (představuje 44 % kapitálu)

Největší objem zahraničního kapitálu investovaného do základního kapitálu firem pochází z Nizozemska, Německa a Rakouska. Jednotlivé státy mají přitom svá výrazná specifika. Ve třech z pěti sledovaných zemí (Česká republika, Polsko, Slovensko) největší objem kapitálu kontrolují vlastníci z Nizozemska, což ve značné míře souvisí s vytvářením holdingových struktur a daňovou optimalizací. Němci jsou druhými největšími zahraničními vlastníky polských, slovenských a slovinských podnikatelských subjektů. V případě Maďarska je významný objem kanadského, anglického a rakouského kapitálu. Ve Slovinsku je ve značné míře zastoupen řecký kapitál.

„Z uvedených statistik lze vysledovat podstatný závěr: zahraniční kapitál je v úzké vazbě ke geografické poloze, podnikatelskému prostředí i historické propojenosti jednotlivých států, z čehož pramení také množství obchodovaných komodit. Navíc Česká republika, Slovensko a Maďarsko disponují výhodou centrální lokality mezi východem a západem, čímž jsou přirozenou volbou pro značné množství investorů," shrnul výsledky Michal Řičař.

 

Právě se děje

Další zprávy