Daimler nevyplatil dividendy, je ve ztrátě

Zpravodajská směna
18. 2. 2010 14:20
Koncern se po loňském roce potýká s nezanedbatelnými finančními potížemi
Mercedes, jedna ze značek, která pod koncern Daimler spadá
Mercedes, jedna ze značek, která pod koncern Daimler spadá | Foto: Aktuálně.cz

Stuttgart - Německý automobilový koncern Daimler poprvé za čtrnáct let nevyplatil loňské dividendy. Důvod byl prostý - firma se kvůli krizi dostala do ztráty.

„Po významném (20 procentním) poklesu v roce 2009 očekává v tomto roce Daimler Group opětovné zvýšení obratu, který ale bude stále výrazně nižší než v (roce) 2008," prohlásila společnost.

Čistá ztráta vloni dosáhla 2,6 miliardy eur (70 miliard Kč), když v roce 2008 byla naopak v zisku 1,4 miliardy eur. Daimler již tento rok očekává zvýšený prodej vozů, celá skupina by si měla polepšit o tři až čtyři procenta. Počítá také s návratem k provoznímu zisku.

Výkonný ředitel Daimleru Dieter Zetsche, jehož smlouva byla ve středu prodloužena, bude ale muset před vytvořením dlouhodobé strategie muset vypovědět smlouvu řadě zaměstnanců. K zisku by také měly pomoci luxusní auta, jichž Daimler vyrábí řadu typů. U nich se počítá se zvýšením ziskovosti o deset procent. Počítá také s dalším růstem prodejů na trzích jako je například Čína.   

Chystá se spolupráce s Renaultem?

Mercedes v současné době v některých ohledech zaostává za konkurenčními automobilkami BMW a Audi. Diskutuje se dokonce o možné spolupráci s Renaultem. Jako partneři by společnosti mohly připravit novou generaci automobilů Smart. Společně by vyvíjely i řadu  dalších dílů, včetně nového čtyřválcového motoru  o objemu 1,4 litru.

Daimler proslavily především automobily Mercedes-Benz. Vyrábí ale také malé automobily Smart, limuzíny Maybach a nákladní vozy i autobusy. V produkci nákladních vozů je světovou jedničkou.

 

Právě se děje

Další zprávy