ČSSZ: podnikatelů je od loňska více o 14 tisíc

Red eko
16. 1. 2008 15:30
Lidé chtějí konečně podnikat
Slavnostní večer v paláci na Žofíně začínal v osm hodin, hosté se scházeli už o hodinu dříve. Třeba aby se stihli s finalisty soutěže seznámit.
Slavnostní večer v paláci na Žofíně začínal v osm hodin, hosté se scházeli už o hodinu dříve. Třeba aby se stihli s finalisty soutěže seznámit. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Dobrá zpráva. Podnikatelů v Česku konečně přibývá. V roce 2007 registrovala Česká správa sociálního zabezpečení o 14 tisíc víc osob samostatně výdělečně činných, soukromých lékařů, umělců nebo zemědělců. Celkem tedy podikalo na konci roku 918 tisíc lidí.

Vyplývá to z údajů, které zveřejnila agentura ČTK

Loni se tak zastavil propad, kdy v roce 2006 podnikatelů ubylo o sedm tisíc, o rok dříve o 35 tisíc. 
 
Počet podnikatelů, kteří jsou povinni platit zálohy na důchodové pojištění, stoupl na 716 tisíc Koncem prosince 2006 jich bylo 709 tisíc, v roce 2004 pak třičtvrtě milionu. Počet podnikatelů, kteří si platí nemocenské pojištění, se snížil na 211 tisíc.

Podle komentáře prezidenta Hospodářské komory Jaromíra Drábka, která agentura získala, však nejsou tyto výsledky nijak úžasné. "V celkovém počtu podnikajících subjektů nehraje takový posun až tak významnou roli. Jistou vypovídací hodnotu ale mít může," dodal na vysvětlenou.

Vláda podle něj v rámci reformních opatření vyslala některé pozitivní signály, jako je zrušení minimální daně, neuvedení registračních pokladen, zjednodušení zdanění fyzických osob a některé další úpravy, které směřují k snižování administrativy.

Jistá očekávání přinese prý letos i novela živnostenského zákona a narovnání některých nedostatků v pracovněprávní legislativě.

 

Právě se děje

Další zprávy