ČNB mění předpovědi. Růst HDP spadne pod tři procenta

Ekonomika Ekonomika
6. 11. 2008 16:58
Plán byl 3,6 procenta, centrální banka odhaduje 2,9
Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Praha - Hlavním důvodem pro dnešní razantní snížení sazeb ČNB je prudký pokles inflace, který souvisí s celkovým zpomalením ekonomického vývoje. Uvedl to podle serveru Patria guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Pro snížení úrokových sazeb o 0,75 procentních bodů na 2,75 procenta hlasovali čtyři členové bankovní rady, jeden hlasoval pro snížení o 0,5 procenta.

"Rozhodnutí o snížení sazeb přišlo ještě před rozhodnutím ECB i Bank of England, nešlo tedy o žádný koordinovaný krok," podotkl guvernér.

Souvislosti: Česká národní banka snížila sazby. Více, než se čekalo

Česká národní banka tak razantně snížila odhad růstu ekonomiky. Nejčerstvější předpověď počítá pro letošní rok s růstem HDP ve výši 4,5 procenta, pro rok 2009 pak 2,9 procenta. Ještě minulý měsíc přitom bankéři hovořili o 3,6 procenta.

Prognóza předpokládá pokles tržních úrokových sazeb a jejich následný mírný růst na přelomu let 2009 a 2010. V roce 2010 by měla ekonomika růst o 3,1 procenta.

Čtěte více: Ekonomika poroste o méně než 3,6%, přiznal guvernér ČNB

Podle Bruselu poroste česká ekonomika příští rok o 3,6 procenta. Ministerstvo financí odhaduje růst o 3,7 procenta.

V reakci na snížení sazeb klesla česká měna o 20 haléřů na 24,90 korun za euro. Během obchodování se dostala až na 24,79 CZK/EUR.

"Nevíme, jestli koruna bude posilovat nebo oslabovat, umíme si představit obě varianty," uvedl Tůma. Silná koruna již delší dobu komplikuje existenci hlavně českým exportérům, problémy s ní má například mladoboleslavská automobilka Škoda Auta.

Souvislosti: Škodě Auto klesly zisky. Automobilů ale prodala víc

 

Právě se děje

Další zprávy