ČEZ zvýšil odhad letošního zisku

vid, ČTK
1. 11. 2005 11:03
Praha Skupina ČEZ odhaduje svůj letošní čistý zisk na 17,2 miliardy korun. To je o více než miliardu víc než čekala v pololetí.

Energetická skupina čeká nárůst zisku především díky mateřské společnosti ČEZ. Ta vykázala za první tři čtvrtletí čistý zisk 13,4 miliard korun a meziročně ho tak zvýšila o 94 procent. Tržby jí stouply ve stejném období téměř o desetinu na 49,8 miliardy korun.

Elektřina se zdražuje

Elektrárny ČEZ sice mírně snížily výrobu elektřiny, ale tržbám pomáhá její zdražení. Společnost prodává v Česku elektřinu o 11 procent dráž než před rokem a do zahraničí ji vyváží za cenu téměř o čtvrtinu vyšší než loni. Analytici odhadují, že příští rok se zvýší maloobchodní cena elektřiny v Česku až o 10 %.

Vedení ČEZu upřesnilo také odhad čistého zisku samotné mateřské společnosti ČEZ na 16 miliard Kč, v pololetí přitom předpokládalo 15,2 miliardy. Loni přitom ČEZ vykázal ze všech českých firem nejvyšší zisk 17,9 miliardy korun a vyplatil akcionářům dividendy ve výši 5,3 miliardy. Více než třetinu z nich dostal stát, který v ČEZu vlastní 68 % akcií.

Češi expandují do zahraničí

ČEZ letos expandoval do dalších zemí, například do Bulharska. V Rumunsku koupil v říjnu 51 % akcií distribuční společnosti Electrica Oltenia. Snaží se kupovat i podniky v Polsku: včera podal nezávaznou nabídku na koupi polské uhelné holdingové skupiny Katowicki Holding Weglowy a již podle dřívějších zpráv se chce pokusit vstoupit na varšavskou burzu.

ČEZ se také snažil koupit státní podíl ve Slovenských elektrárnách. Ten však nakonec získala italská energetická skupina Enel.

 

Právě se děje

Další zprávy