ČEZ v Rumunsku zprovoznil největší větrnou farmu

ČTK ČTK
22. 11. 2012 16:12
Podle zástupců firmy jde v Evropě o největší zařízení, které stojí na pevnině
Větrný park Fantanele a Cogealac v Rumunsku
Větrný park Fantanele a Cogealac v Rumunsku | Foto: ČEZ, GE

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ v Rumunsku zprovoznila větrnou farmu o výkonu 600 megawattů. Podle zástupců firmy jde v Evropě o největší takové zařízení, které stojí na pevnině, nikoli na moři.

První turbína parku Fantanele a Coegalac byla spuštěna 1. června 2010, ta poslední byla připojena dnes. "Tento park je jednou z našich nejlepších investic a také jedním z nejvýznamnějších projektů na světě," uvedl ředitel divize distribuce a zahraničí Tomáš Pleskač. 

Výstavba projektu, který se nachází na jihovýchodě země, přišla na zhruba 1,1 miliardy eur (asi 28 miliard Kč). Celková instalovaná kapacita podle zástupců společnosti stačí na to, aby farma dodávala elektřinu pro více než milion domácností ročně. 

 "Když jsme do tohoto projektu vstupovali, Rumunsko mělo pouhých 14 megawattů z větrných turbín, nyní má jen Fantanele a Coegalac plných 600 MW," řekl projektový manažer Fantanele a Cogealac Ondřej Šafář. ČEZ tak v Rumunsku přispěl ke zvýšení produkce takzvané čisté energie. 

ČEZ koupil projekt výstavby Fantanele a Cogealac od společnosti Continental Wind Partners LLC v srpnu roku 2008. Zkušenosti z Rumunska chce ČEZ využít v chystaném projektu Eco-Wind v Polsku. Společnost v prosinci 2011 koupila většinový podíl v předním polském developerovi větrných parků Eco-Wind Construction Polsko, který má ve svém portfoliu 15 projektů v různých fázích rozpracovanosti o celkové kapacitě přibližně 700 MW. Kromě toho ČEZ analyzuje další možnosti investic do obnovitelných zdrojů v zahraničí. 

 Rumunsko v posledních letech přilákalo více zájemců, jako je ČEZ. Láká je štědrý program podpory, stabilní proudění vzduchu a potenciálně také lukrativní trh, neboť Rumunsko má zhruba 22 milionů obyvatel a je členem Evropské unie.

 

Právě se děje

Další zprávy