České obleky na míru hrají ve světě prim

Tomáš Fránek
2. 2. 2008 21:10
Letos chce firma na západ prodat 150 tisíc obleků

Brno - Moravské oděvní firmy jsou evropským lídrem ve výrobě obleků na míru. A nejde o žádnou zanedbatelnou výrobu, k zákazníkům míří desítky až stovky tisíc na míru padnoucích obleků. Například největší tuzemské firmě, OP Prostějov, roste podíl obratu z těchto zakázek o třicet procent ročně.

Výroba takzvaných měřenek znamená, že firmy šijí obleky přímo na zakázku jednotlivých zákazníků, ti si mohou vybrat látku, knoflíky nebo si do náprsenky nechat vyšít vlastní monogram.

Chceme dál posilovat

OP Prostějov zaměstnávající na pět tisíc lidí plánuje v této oblasti další expanzi. "Chceme dosáhnout lepších prodejů v Rusku, v Estonsku, ale i směrem do západní Evropy, kde bychom v příštím roce rádi prodali nejméně 150 tisíc měřenkových obleků a tak tam posílili svou pozici významného dodavatele tohoto oblečení," uvedl ve firemním zpravodaji generální ředitel firmy František Tuhý.

Čtěte více
Autor fotografie: Reuters

Čtěte více

Firma chce také šít oděvy na míru pro ženy.

Oděvy na míru zákazníkům nabízí také další velká společnost - Vývoj, oděvní družstvo v Třešti. Ta má zatím v databázi na tisíc tuzemských zákazníků, do tří let by chtěla mít databázi širší o dalších devět tisíc zákazníků.

Firma má i v Česku osm prodejen, které na výrobě obleků na míru spolupracují. V tuzemsku si obleky na míru nechávají šít především manažeři velkých firem.

Cena obleků ušitých na míru se pohybuje od deseti do padesáti tisíc korun. Podle údajů OP Prostějov si lidé nejčastěji objednávají šaty okolo 26 tisíc korun.

Oděvní průmysl má problémy

Míry jednotlivých zákazníků firmy dostávají elektronickou poštou, obleky jsou hotové do 14 dnů.

Jediným vážným protivníkem moravských firem v tomto oboru zůstala mimo východní Evropu jen slovinská textilka Mura.

Český oděvní průmysl se přitom dlouhodobě potýká jak s levnou asijskou konkurencí, tak stále silnější korun. A na rozdíl o textilního průmyslu, který těží ze zakázek pro automobilky, tržby oděvních firem pořád klesají.

Foto: Reuters
Podívejte se:
Obrazem: Paříž ovládá móda. Její hvězda se loučí

Za devět měsíců loňského roku vykázalo 553 textilních a oděvních podniků celkové tržby 42,291 miliardy korun, které byly díky meziročně zhruba o 1,5 miliardy korun vyšší.

Obor táhnou textilky, které za devět měsíců vykázaly nárůst tržeb o sedm procent na 35,758 miliardy korun. Tržby oděvních podniků v tomto období klesly o 12 procent na 6,534 miliardy.

Předloni se tržby v textilním průmyslu snížily zhruba o tři procenta na 45 miliard korun, zatímco tržby v oděvním průmyslu klesly bezmála o 18 procent na 9,7 miliardy korun.  

 

Právě se děje

Další zprávy