Obrazem: Paříž ovládá móda. Její hvězda se loučí

aju
24. 1. 2008 21:40
Valentino, jenž obléká hvězdy na Oscary, končí
Foto: Reuters

Paříž - Předvádění ega nejdražších módních tvůrců světa, nebo vějička na movité zákaznice, které přinesou tučné zisky do kasy módních domů?

Dlouhá léta se při pařížském týdnu nejvyšší krejčoviny, který běží právě v těchto dnech, zdálo, že první možnost je správně. Jenže časy se mění a v utrácení za tak zvanou haute-couture nezastaví boháče ani krize na světových trzích.

Tržby rostou

Deník Le Figaro uvádí, že módní značka Christian Lacroix za své jedinečné kreace utržila o 40 procent více, konkurenční Givenchy pak o 30 a příkladně Chanel se chlubí 20procentním růstem výroby exkluzivních modelů.

Přesto má dnešní vysoká krejčovina jen posledních pár mohykánů. Po válce se do elitní skupiny řadilo na 30 módních domů. Dnes dvě autorské přehlídky minimálně padesáti superluxusních modelů ročně pořádá už jen pár statečných - Chanel, Dior, Gaultier, Givenchy, Lacroix, Valentino, Armani a Elie Saab, uvádí deník Telegraph.

A místo 46 tisíc zaměstnanců z poválečného období se uměleckému ztvárnění módy věnuje jen desetina.

A právě jedna z hvězd tohoto krejčovského nebe se dnes loučí.

Valentino končí

Po 45 letech dnes svět uvidí naprosto poslední přehlídku italského designera Valentina.

Modelka předvádí šaty od Armaniho. Francie
Modelka předvádí šaty od Armaniho. Francie | Foto: Reuters
Modelka přdvádí návrh od Adeline André z její kolekce jaro/léto 2008. Francie
Modelka přdvádí návrh od Adeline André z její kolekce jaro/léto 2008. Francie | Foto: Reuters
Model britského návrháře Johna Gallianiho. Paříž
Model britského návrháře Johna Gallianiho. Paříž | Foto: Reuters

Jeho kreace po léta zdobily červený koberec při udílení Oscarů. Pro zlatou sošku si v jeho šatech došla například Julia Roberts. Letošní rok, kdy se mohl Valentino právě na červeném koberci s pompou rozloučit, mu však těchto posledních pár minut slávy nedopřeje. Po zrušeném ceremoniálu Zlatých glóbů hrozí totiž kvůli stávce hollywoodských scenáristů totéž i cenám Akademie. Ale není ještě vše ztraceno.

Čtěte také:
Stávkující scenáristé ustupují. Grammy budou

Sám Valentino odchází s lehkou hořkostí na rtech. "Svět byznysu zničil opravdovou módní kreativitu. Mladí návrháři dělají to, co se dobře prodá a nikoli to, co je tvůrčí, a tak vlastně navrhují všichni totéž," řekl tvůrce italskému listu Il Giornale.

Podle svých slov se nyní bude věnovat zahradničení a rád by navrhoval operní kostýmy. Jeho snem je obléknout La Traviatu.

 

Právě se děje

Další zprávy