Česká pošta loni zvýšila zisk o polovinu

ČTK
10. 5. 2006 15:55
Praha - Druhý nejlepší hospodářský výsledek v historii se podařil České poště. Zvýšila svůj čistý zisk o polovinu, na 667 milionů korun. Obrat stoupl o 8,3 procenta na 17,7 miliardy korun.

Auditované výsledky schválila v úterý dozorčí rada firmy.

Státní podnik se podle ředitele kanceláře generálního ředitele Karla Kettnera loni musel vyrovnat s tvrdšími podmínkami stále více liberalizovaného trhu poštovních služeb.

Firma se potýkala se zostřením konkurence především v oblasti neregulovaného trhu listovních zásilek a balíků, kde konkurenční firmy provozují tyto služby v ekonomicky lukrativních oblastech.

Reálné mzdy ve firmě loni vzrostly o pět procent na průměrných 15.563 korun. Počet zaměstnanců klesl o 500 na 38.290 pracovníků. Vedení firmy také uzavřelo s odbory dlouhodobou kolektivní smlouvu do roku 2010.

Firma loni zavedla nové technologie v oblasti SIPO, připravuje se na vydávání výpisů z úředních rejstříků a databází, například katastru nemovitostí nebo obchodního a živnostenského rejstříku.

Významnou novinkou je také poskytování služeb certifikační autority k vydávání zaručených elektronických podpisů.

Pošta nyní buduje nové obchodní oddělení, které je součástí přeměny od technologicky orientované organizace na zákaznicky orientovanou společnost, která bude připravena na plně konkurenční prostředí.

V letošním roce si však firma ještě stále udrží monopol na doručování zásilek do 50 gramů.

 

Právě se děje

Další zprávy