Češi touží po rychlých penězích. Prosázeli 100 miliard

Adam Junek
4. 6. 2007 13:20
Češi za loterie utratili o sedm milirad více
Čechy lákají sázkové kanceláře ale hlavně výherní automaty
Čechy lákají sázkové kanceláře ale hlavně výherní automaty | Foto: Chance a.s.

Praha - "Vsaďte si a staňte se během vteřiny milonářem!" Tak tomuto heslu propadli Češi v loňském roce pořádně. Prosázeli totiž bezmála 100 miliard korun.

Češi loni prosázeli v loteriích a sázkových hrách rekordních 98,1 miliardy korun, což bylo o 7,4 miliardy korun více než v roce 2005. Za posledních deset let se tak objem peněz v hazardních hrách v tuzemsku zdvojnásobil. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí.

  • Chcete také rychlé peníze. Poraďte se s odborníky ZDE
    Specializovaný web pro sázkaře betting.centrum.cz

Sazka rekordně vydělala

Trend naznačily před časem už loňské hospodářské výsledky největší sázkové společnosti v Česku.

Čistý zisk 1,7 miliardy korun je pro Sazku rekordním a je o téměř 150 milionů vyšší než v roce 2005.

"Na základě výsledků hospodaření dosáhne odvod části výtěžku akcionářům za rok 2006 výše 966,8 milionu korun," uvedl generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Na občanská sdružení působící v tělovýchově tak podle něj půjde ještě více než předloni. A to i přesto, že se z tohoto koláče musela ukrojit čtvrtmiliarda na odvod daně z přidané hodnoty.

Na výnosech si loni společnost připsala 10,3 miliardy korun. Sázkové a loterní hry přitom "do kasy" přinesly 7,9 miliardy, tedy tři čtvrtiny všech výnosů.

Vedou blikající automaty

Při hazardu jsou mezi Čechy nejoblíbenější výherní automaty.

Nejvyšší nárůst zájmu hráčů byl u technických her, kam patří elektromechanické rulety a centrální loterní systémy. Výše vsazených částek zde narostla meziročně o takřka čtvrtinu na 14,9 miliardy korun. Technické hry se tak staly druhé nejvýznamnější na trhu za bezkonkurenčně vedoucími výherními hracími automaty.

Výherní hrací automaty loni vytáhly z kapes hráčů 52,8 miliardy korun, což byla také dosud nejvyšší částka. Výherních strojů loni opět přibylo a navíc bylo možné soutěžit o vyšší částky. Celkem bylo loni v provozu 56.218 automatů, z toho v kasinech s možností vyšších výher 3258 přístrojů.

V roce 2004 byly celkové tržby 84,6 miliardy korun a podíl výherních automatů převyšoval polovinu.

Hráči potom o rok později sáhli ještě hlouběji do svých kapes a neváhali prosázet na výherních hracích automatech téměř 50 miliard korun. Tedy o více než 4,5 procenta víc než v roce 2004.

Vzrostl i počet přístrojů v hernách a kasinech, a to o bezmála dva a půl tisíce. Celkově jich bylo přes 52 tisíc.

Po odečtení výher činily v roce 2005 celkové tržby ze všech strojů zhruba 12,5 miliardy korun, z toho bylo dle zákona odvedeno přes 3,2 miliardy korun na daních.

Jan Šnajdr ze Sdružení zábavního průmyslu je přesvědčen, že počet výherních automatů roste díky zvyšujícímu se příjmu obyvatel.

"Nejvíce je to patrné ve velkých městech, kde je ekonomicky silná klientela hráčů. Zde vedle zavedených heren vznikají i nová herní či zábavní střediska. Největší nárůst automatů je u kasin a sport barů," dodal Šnajdr.

Podle primáře oddělení léčby závislosti mužů Psychiatrické léčebny Bohnice Karla Nešpora je narůstající počet hazardních automatů velmi zneklidňující.

"Na jednoho obyvatele připadalo v České republice v roce 2005 zhruba 2,5krát více hazardních automatů než v sousedním Německu. Záměrně používám pojem hazardní automat, určitě to totiž není 'výherní automat', většinou se totiž prohrává, ani to není hrací automat, protože tyto přístroje nejsou na hraní, podobně jako nejsou na hraní nevybuchlé bomby," dodává Nešpor 

Podle výzkumu se zhruba třetina dospělých ve věku od 25 do 64 let aktivně účastní loterijních či sázkových her.

 

Právě se děje

Další zprávy