Čepro začne vypisovat tendry. Poradili mu to právníci

jem
4. 1. 2010 9:45
Vedení Čepra přestane ignorovat zákon o veřejných zakázkách.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Státní podnik Čepro, který se zabývá převážně přepravou a prodejem pohonných hmot, začne vypisovat výběrová řízení a zveřejňovat zakázky. Až dosud je uděloval komu chtěl, píší Hospodářské noviny.

Tím, že Čepro přidělovalo veřejné zakázky komu chtělo (za poslední tři roky ve výši 4,5 miliard), mohlo připravit stát o finanční prostředky, které by se ušetřily díky nižším cenám konkurence.

Nemluvě o možnosti korupce...

Přidělené zakázky totiž nemohl kontrolovat Úřad pro kontrolu hospodářské soutěže. Vedení Čepra do nynějška tvrdilo, že poskytuje služby ve veřejném zájmu a tudíž se na něj povinnost vypisovat výběrová řízení nevztahuje.

Nyní vedení společnosti vlastněné Ministerstvem financí změnilo názor a tendry vypisovat začne. Podle svých slov na základě doporučení dvou právnických posudků, které si nechalo vypracovat. 

"Jedna (právnická společnost) řekla: je to na hraně. Druhá: měli byste..." řekl Hospodářským novinám ředitel Čepra Jiří Borovec. Firma ale podle něj začne zakázky zveřejňovat až od poloviny roku, protože na to musí vyškolit zaměstnance.

To se ale nelíbí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Podle něj je tento postup protiprávní. "Není možné zjistit, že porušuji zákon, a pak si dát nějakou náběhovou dobu," uvedl ředitel odboru veřejných zakázek Robert Páleník

Společnost Čepro vznikla v roce 1994 transformací části státního podniku Benzina. Jediným akcionářem byl Fond národního majetku. Po jeho zrušení převzalo akci Ministerstvo financí. Roční obrat Čepra, které provozuje mimo jiné síť čerpacích stanic EuroOil, činní 54 miliard korun, což jej ředí na deváté místo v České republice.  

 

Právě se děje

Další zprávy