Burzu ovládá nálada, letos z ní odteklo už 230 miliard

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
18. 2. 2009 18:15
Český akciový trh letos oslabil již o 25 procent
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let
Makléř Thomas Holler reaguje na pokles akcií na burze ve Frankfurtu. Evropské akcie se ve středu 8. října propadly zhruba o 7 procent, jedná se o největší propad za 5 let | Foto: Reuters

Praha - Z českého akciového trhu stačil od počátku letošního roku odtéct majetek za více než 230 miliard korun. Přitom za celý rok 2008 to bylo přibližně tři čtvrtě bilionu. Zatímco loni burza oslabila přes polovinu, letos je hlavní index PX o další čtvrtinu níže.

Co je v našem regionu, je špatné - tím se podle analytiků začali řídit zahraniční investoři, kteří na malém burzovním trhu v Praze sehrávají stále hlavní úlohu.

V době výprodejů na českém akciovém trhu tak hraje klíčovou roli nálada, která se nese v duchu výprodejů za cokoli, spíše než skutečné výsledky firem.

Na to letos doplácejí především banky - rakouská Erste a Komerční banka, které mají spolu s energetickým koncernem ČEZ a Telefónicou O2 CR v indexu PX hlavní váhu. Erste, majitelka České spořitelny, se dokonce v úterý obchodovala v Praze historicky nejlevněji. V bankovním sektoru totiž vidí investoři v době krize riziko.

Panika postihla hlavně banky

"Bankovní sektor ve střední a východní Evropě je totiž zasažen nedůvěrou západu, a to generálně - bez rozdílu konkrétních titulů," vysvětluje situaci analytik Karel Chod ze společnosti Capital Partners.

Ratingové agentury Moody's a S&P vyjádřily své pochybnosti o úvěrové spolehlivosti bank z této oblasti. "Na to samozřejmě reagovali svou nedůvěrou, resp. prováděnými prodeji, i akcioví investoři," dodává Chod.

Investory ze zahraničí v posledních dnech odrazují také slábnoucí středoevropské měny. Koruna se blíží již hranici 30 korun za euro.

Zatím nejvíce letos ztrácí americká mediální skupina CME. V Praze na hodnotě svých akcií ztratila už přes polovinu. Hlavním důvodem je podle analytika Patria Finance Bohumila Trampoty právě oslabování koruny a dalších měn střední a východní Evropy, na kterých skupina obchoduje, k americké měně. Například koruna od počátku roku vůči dolaru oslabila asi o 18 procent.

Radovat se z lákavě nízkých cen akcií, nebo čekat na ještě větší pokles? Experti hlásí, že oslabování měn ve střední Evropě zatím přibrzdilo a s nimi by mohla nabrat dech i "vyprodaná" pražská burza.

Dnes index PX dnes mírně stáhl své předchozí ztráty a zakončil v poklesu "jen" 3,5 procenta. Další vlnu výprodejů ovšem analytici nevylučují.

 

Právě se děje

Další zprávy