Brusel vybírá euroúředníky. Tajně

Tomáš Hořejší, Euro.cz
12. 1. 2009 10:28
Brusel chce v utajeném výběrovém řízení nabrat 230 euroúředníků
Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Jak získat prakticky "na doživotí" velmi dobře placenou práci v Evropské komisi (EK)? Běžný smrtelník kvůli tomu musí vystudovat, projít náročným výběrovým řízením a mít hodně velké štěstí.

Existuje ale i jiná cesta: dostat se - bez řádného konkurzu (třeba "ze známosti" nebo za politické zásluhy) - do týmu některého ze sedmadvaceti eurokomisařů a počkat si, až EK ve vší tichosti vyhlásí interní konkurz pouze pro stávající zaměstnance. Taková situace nastala právě teď.

Jiní lidé, jiné konkurzy

Konkurzy na zaměstnání v institucích Evropské unie bývají náročné, zdlouhavé (trvají i dva roky), ale obvykle až nezvykle férové. Alespoň na české poměry určitě. Tak například vstupní testy vyplňují uchazeči pod dozorem několika kamer přímo v počítači, jakákoli manipulace je prakticky vyloučena. Konkurence je obrovská, na jedno místo se obvykle hlásí několik tisícovek zájemců. Projdou opravdu jen ti nejlepší.

Co je vlastně na práci pro Unii tak lákavého? Úspěšní uchazeči získají "definitivu" a i na západní Evropu nadprůměrný plat. I bez všech sociálních výhod (mimo jiné příspěvek na bydlení, dítě, odlučné, delší mateřská a rodičovská dovolená) začínají euroúředníci s vysokou školou bez praxe na 3810 eurech měsíčně. Nově příchozí ředitel odboru (kategorie AD9) dostane nástupní plat 6244 eur.

Zmiňovaná férovost konkurzů se ale týká pouze "otevřených" výběrových řízení, do nichž se mohou přihlásit všichni občané členských zemí EU, kteří splňují základní požadavky na vzdělání a praxi. Jenže existují i jiné konkurzy. Oficiálně se jim říká "interní" (internal competitions). Na rozdíl od těch otevřených o nich nebývá ani zmínka v Úředním věstníku Evropské unie.¨

Přihlásit se do nich mohou pouze lidé, kteří už pro Unii pracují a kteří mají přístup na interní intranetové stránky EK zvané příznačně IntraComm. Může jít třeba o zaměstnance kabinetu některého z eurokomisařů (o jejich zaměstnání nerozhodla komise, ale komisař osobně, žádný regulérní konkurz neproběhl, evropská byrokracie je však umístila na takzvané pozice "temporary" nebo "contract agents"). Hlásit se ale mohou třeba i sekretářky, jež si po nástupu do EK dodělaly univerzitu a chtěly by se "upgradovat", tedy dostat do vyšší pozice rychleji, než by jim umožňoval obvyklý kariérní postup.

Děje se to

V propozicích zcela čerstvého interního výběrového řízení vyhlášeného na konci listopadu 2008 je uvedeno, že Evropská komise chce tímto způsobem získat na 230 nových stálých zaměstnanců v pěti různých kategoriích, třech administrativních a manažerských (AD5, AD9 a AD12) a dvou sekretářských (AST1 a AST2).

Kritéria? Stačí být občanem některé z deseti zemí, které se staly členy Evropské unie v květnu 2004 a současně minimálně šest měsíců "řádným úředníkem nebo dočasným zaměstnancem EK" v období leden 2006 až prosinec 2008.

"Jasně, že to není fér. Ale děje se to vždycky, když se funkční období EK chýlí ke konci," řekl týdeníku EURO zaměstnanec ředitelství EK pro personál a administrativu.

Stávající Evropská komise ukončí svoji práci letos v létě. Společně s eurokomisaři by měli odejít i členové jejich kabinetů: v průměru jde asi o patnáct lidí na jednoho komisaře. Pro ilustraci: český eurokomisař Vladimír Špidla ve svém kabinetu "zaměstnává" 17 osob: jedenáct úředníků a šest sekretářek.

Samotný "interní" konkurz je - kupodivu - o něco jednodušší než běžné otevřené konkurzy. Ve skladbě několika písemných testů například chybí zkouška ze znalostí fungování Evropské unie, která tvoří při testování "běžných smrtelníků" poměrně podstatnou část. Vítaným ulehčením pak musí být i fakt, že téma eseje si mohou zájemci zvolit sami na základě své odbornosti.

Oficiálně vše v pořádku

Na první pohled se zdá vše jasné: lidé z týmů končících eurokomisařů si "protlačili", aby dostali ještě jednu šanci, jak si udržet nesmírně lukrativní a prestižní pozici. Oficiálně to ale nikdo samozřejmě nepřizná. Vysvětlení tiskové mluvčí EK pro týdeník EURO hovoří o tom, že Unie má prostě podstav lidí z nových členských států.

"Povinností Evropské komise je zajistit proporcionální a spravedlivé zastoupení všech sedmadvaceti členských zemí," uvedla Dale Kiddová z evropského ředitelství pro administrativní záležitosti. "K rozhodnutí vyhlásit interní výběrové řízení jsme dospěli hned z několika důvodů. Na úrovni administrátorů (nižších úředníků) jsme sice dosáhli náborových cílů již na konci roku 2008, ovšem musíme brát v úvahu, že v nejbližší době skončí kontrakt velkému množství smluvních zaměstnanců z nových zemí. Na úrovni středního managementu je situace složitější: komise zatím nemá dostatek odpovídajících uchazečů o posty ředitelů odborů, náborové cíle v kategorii EU-10 (nové členské státy) zatím nejsou splněny," dodává.

Podle informací týdeníku EURO mají stávající euroúředníci o čerstvě vyhlášený interní konkurz eminentní zájem: na pozici AD5 se hlásí zhruba tisíc uchazečů, na místo v kategorii AD9 240 lidí a na nejvyšší pozici AD12 asi 150 zájemců.

Původní verzi článku najdete na Euro.cz

 

Právě se děje

Další zprávy