Bilance zahraničního obchodu je rekordní od vzniku ČR

Radek Pecák Radek Pecák
10. 5. 2011 9:41
Opět se prohloubil schodek v obchodování s Čínou
Nejvíce se zvyšuje export strojů a dopravních prostředků
Nejvíce se zvyšuje export strojů a dopravních prostředků | Foto: Radek Pecák

Praha - Těsně pod hranicí půl bilionu korun byl obrat zahraničního obchodu v březnu.

Podle údajů Českého statistického úřadu je dosažených 496,3 miliardy korun nejvyšší měsíční hodnotou od vzniku České republiky. 

Navíc březnový přebytek zahraničního obchodu 21,5 miliardy korun (meziročně o 4,2 miliardy více) je nejvyšší od roku 1993. Dosud rekordní byl březen roku 2009 s 20,8 miliardami Kč.

Zvýšení přebytku o deset miliard korun vykázaly stroje a dopravní prostředky a o půl miliardy korun průmyslové spotřební zboží. U surovin, polotovarů, materiálů, nápojů a tabáku se kladné saldo snížilo. Naopak deficit se prohloubil u minerálních paliv o 4,1 miliardy Kč a u chemických výrobků o 1,5 miliardy Kč.

Z Číny se dováží stále více

Meziročně v běžných cenách se vývoz v březnu zvýšil o 39,3 miliardy korun a dovoz o 35,1 miliardy. "Vlivem posílení koruny vůči oběma hlavním měnám rostl zahraniční obchod rychleji při přepočtu na eura i dolary než obchod vyjádřený v českých korunách," uvedl ČSÚ.

Obchodní bilance se státy EU skončila přebytkem 63,7 mld. Kč, který byl meziročně o 13,5 mld. Kč vyšší. Schodek obchodu se státy mimo EU se meziročně prohloubil o 9,3 mld. Kč na 42,2 mld. Kč. Přebytek vzrostl v obchodě s Německem o 4,6 mld. Kč, Nizozemskem o 3,0 mld. Kč, Francií a Spojeným královstvím (shodně o 1,5 mld. Kč) a Slovenskem o 0,5 mld. Kč; zmenšil se deficit obchodu s Ruskem o 1,2 mld. Kč. Schodek se naopak prohloubil v obchodě s Čínou o 8,2 mld. Kč.

Za první čtvrtletí vzrostl vývoz o 21,6 % a dovoz o 22,4 %. Přebytek obchodní bilance činil 52,9 mld. Kč, což znamenalo meziroční přírůstek o 5,6 mld. Kč. Ke zlepšení bilance došlo zejména u strojů a dopravních prostředků, kde se meziročně zvýšilo aktivum o 24,7 mld. Kč. Prohloubil se naopak schodek obchodu s minerálními palivy o 12,3 mld. Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy