Náklaďáky slaví narozeniny. Firma Avia vznikla před 90 lety

Náklaďáky slaví narozeniny. Firma Avia vznikla před 90 lety
S devíti křížky do elektromobilů. Před washingtonským Kapitolem předali letos v červenci členové Obamovy administrativy klíče od šesti nových elektromobilů šéfům předních amerických firem v čele s Coca Colou. Vozy s názvem Newton a podvozkem od Avie jsou součástí Obamova velkého plánu na snížení emisí. Do několika let mají nahradit v některých oblastech dopravy klasická užitková vozidla a automobilka Avia si tak od amerického trhu hodně slibuje. Na oslavách devadesátého výročí firmy 12. září chce představit nové elektromobily také v České republice.   
Indický plán proti krizi. Firmu roku 2007 kupuje za 36 milionů dolarů firma Ashok Leyland, po automobilce Tata druhá největší v Indii. Ani se silným majitelem se ale Avii nevyhnuly potíže spojené s hospodářskou krizí a firmě klesl odbyt. Podle Hospodářských novin začne do dvou let vyrábět také těžkotonážní vozy do 50 tun nosnosti. Na snímku je nový midibus Alma., který na podvozku od Avie vyrábí  Kars.
Na globální trh. Pod novým managementem firma vyvinula nové nákladní auto střední tonáže řady D s novým motorem, po řadě A z roku 1968 první nový typ. Na českém trhu měl premiéru koncem roku 2000.
Druhý dech z Koreje. Státní Avia byla nakonec ze dvou třetin privatizována českými subjekty. Vláda pak hledala zahraničního investora ve veřejné soutěži, jejímž vítězem se nakonec roku 1995 stala jihokorejská firma DAEWOO v konsorciu s rakouskou firmou STEYR. Odkoupila 50,2 procenta akcií Avie a stala se většinovým vlastníkem. O rok později společnost změnila obchodní jméno na DAEWOO AVIA, a.s. a stala se výhradním dovozcem a distributorem vozů DAEWOO pro českou republiku.
Foto: Aktuálně.cz
Petr Jemelka Petr Jemelka
16. 2. 2010 12:21

Na východ by se měly vyvážet Avie D60, D90 a D120 ve dvou variantách plnění emisní normy.

 

Právě se děje

Další zprávy