Iva Špačková
29. 3. 2019 14:10
Stravování Evropanů se za posledních deset let výrazně změnilo. Roste počet lidí, co si nechávají přivážet jídlo do kanceláří, dbají na vyváženější stravování a jedí menší porce. Češi tyto trendy následují, obědvají ale častěji než dřív a vedle jídel z přivezených krabiček chodí velmi rádi do restaurací čí jídelen. Vyplývá to z průzkumu stravovacích zvyklostí v deseti evropských zemí od společnosti Edenred. Podívejte se, v čem Češi předčí své sousedy.
Pro Čechy je primární chuť, pro Slováky zdraví
Porovnání nejdůležitějších faktorů, které určují to, co a kde budou lidé jíst, se v jednotlivých zemích liší.
Zatímco pro Čechy je ze všech porovnávaných zemí v současné chvíli nejdůležitější chuť a složení polední nabídky, pro Slováky to je nutriční hodnota jídla. Španělé si nejvíce zakládají na rychlé obsluze a dobré ceně a důležitá je pro ně, podobně jako pro Slováky, i velikost servírované porce.
- "Cena není pro Čechy tak stěžejní i proto, že je u nás velmi rozšířena nabídka výhodných menu," vysvětluje Michaela Čihalíková ze společnosti Edenred.
Co je důležité pro Čechy:
- 80 % Na co mám chuť
- 47 % Rychlost obsluhy
- 44 % Nutriční hodnota
- 25 % Velikost porce
- 20 % Cena.