Češi se cpou v práci méně. Vyrážejí na výhodná meníčka nebo si jídlo nechávají vozit

Iva Špačková Iva Špačková
29. 3. 2019 14:10
Stravování Evropanů se za posledních deset let výrazně změnilo. Roste počet lidí, co si nechávají přivážet jídlo do kanceláří, dbají na vyváženější stravování a jedí menší porce. Češi tyto trendy následují, obědvají ale častěji než dřív a vedle jídel z přivezených krabiček chodí velmi rádi do restaurací čí jídelen. Vyplývá to z průzkumu stravovacích zvyklostí v deseti evropských zemí od společnosti Edenred. Podívejte se, v čem Češi předčí své sousedy.
Foto: Edenred CZ

Češi holdují restauracím, na fast foody ale zcela nezanevřeli

Češi patří v Evropě k největším fanouškům restaurací a jídelen. Chodí do nich polovina všech pravidelných strávníků, kdežto v jiných evropských státech to bývá pětina či třetina a v Belgii jen asi šestina lidí.

Zásluhu na tom mají i velmi rozšířená polední menu, kde se za výrazné slevy z běžně nabídky dá pořídit kompletní oběd. "Češi utrácejí za oběd v průměru 120 korun," říká Daniela Pedret ze společnosti Edenred. Mimo velká města však jde pořídit polední menu i za 80 korun.

Ze studie dále vyplývá, že Češi zůstali v Evropě nejvíc věrni fast foodům. Ačkoliv počet příznivců, kteří v pauze na oběd rychle zhltli smažený sýr, langoš, chlebíček či sekanou v housce výrazně klesl, každý dvacátý strávník si tuto lahůdku stále rád dopřeje. Na Slovensku a ve Francii to je každý pětadvacátý strávník a v Belgii, Itálii a Španělsku každý padesátý.

  • Slováci si drží prvenství v počtu lidí hltajících oběd před monitorem počítače (20 %) a Belgičané ztrácejí nejsilněji chuť vycházet během dne ven, protože jídlo si nechává dovézt do práce šest lidí z deseti.
 

Právě se děje

Další zprávy