Češi budou s Jižní Koreou úzce spolupracovat na rozvoji vodíkových technologií

ČTK ČTK
před 2 hodinami
Češi budou s Jižní Koreou úzce spolupracovat na rozvoji vodíkových technologií

Rozvíjet a posílit sdílení zkušeností v investicích, výzkumu a vývoji vodíkových technologií má nová spolupráce mezi Českou vodíkovou technologickou platformou a jihokorejskou společností KHNP (Korea Hydro & Nuclear Power) i asociací H2KOREA. Spolupracovat mají mimo jiné ve výrobě vodíku pomocí jaderných technologií.

Memoranda stvrzující vzájemnou součinnost podepsaly společnosti při dnešní státní návštěvě prezidenta Jižní Koreje Jun Sok-jola v České republice. Česká vodíková technologická platforma o tom informovala v tiskové zprávě. Společnost KHNP letos v červenci vyhrála tendr na stavbu dvou jaderných bloků v Dukovanech.

Aktuální memorandum uzavřené s KHNP nastiňuje možnosti vzájemné spolupráce ve výrobě vodíku pomocí jaderných technologií. Signatáři si podle České vodíkové technologické platformy chtějí také vypomoct při hledání politické podpory a zlepšování právních předpisů.

"Jihokorejské vodíkové technologie se v posledních letech velmi rychle rozvíjejí a země se stává jedním z globálních lídrů v oblasti vodíkové energetiky. Jižní Korea patří mezi hlavní světové hráče ve vodíkovém průmyslu a směřuje k takzvané vodíkové ekonomice, která by měla hrát klíčovou roli v jejím přechodu na nízkouhlíkovou energetiku," uvedl Aleš Doucek, předseda představenstva vodíkové technologické platformy.

Jižní Korea je podle něj rovněž na světové špičce ve vývoji a výrobě vodíkových palivových článků a patří například také mezi první státy, kde se začaly masově vyrábět vodíkové automobily. "Možnost širší spolupráce s touto východoasijskou zemí vnímám jako jednoznačně pozitivní," dodal Doucek.

 

Právě se děje

Další zprávy