Ceny v průmyslu a stavebnictví loni rostly, v zemědělství naopak klesly

ČTK ČTK
17. 1. 2024 10:00
Ceny v průmyslu a stavebnictví loni rostly, v zemědělství naopak klesly

Ceny průmyslových výrobců v Česku loni meziročně stouply o pět procent. Stavební práce zdražily o šest procent a tržní služby pro podniky o 5,6 procenta. Naopak ceny zemědělských výrobců loni po prudkém nárůstu v roce 2022 klesly, a to o šest procent. Údaje ve středu zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny výrobců naznačují budoucí vývoj cen pro spotřebitele.

V samotném prosinci loňského roku klesly ceny v zemědělství meziročně o 19 procent. Dolů mířily osmý měsíc v řadě. "Ceny průmyslových výrobců byly meziročně vyšší o 1,4 procenta. Ceny stavebních prací se meziročně dle odhadů zvýšily o 2,6 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 4,4 procenta," uvedl vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ Vladimír Klimeš.

V porovnání s listopadem se v prosinci ceny zemědělských výrobců snížily o 1,2 procenta, v průmyslu klesly o půl procenta. Stavební práce naopak podle odhadu statistiků o 0,1 procenta zdražily. Ceny tržních služeb pro firmy se v porovnání s listopadem nezměnily.

 

Právě se děje

Další zprávy