Bývalí insolvenční správci OP Prostějov čelí žalobě

ČTK ČTK
26. 9. 2013 10:32
Insolvenční správci měli podle České spořitelny zpronevěřit 209 milionů korun.
Foto: Aktuálně.cz

Prostějov - Česká spořitelna zažalovala dva bývalé insolvenční správce zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov Jaroslava Svobodu a Tomáše Kocvrlicha, po nichž požaduje 209 milionů korun.

Peníze získané z prodeje zásob insolvenční správci podle právníků spořitelny, která je největším věřitelem podniku, nezákonně utratili. Svoboda se zdůvodněním žaloby nesouhlasí a považuje ji za absurdní. Vyplývá to z informací v Insolvenčním rejstříku.

České spořitelna v žalobě podané k Městskému sodu v Brně vypočítala, že v době úřadování dvou bývalých insolvenčních správců podniku byly prodány zásoby oděvních výrobků za 272 milionů korun, avšak na účtech a v pokladnách na konci jejich funkce v létě 2011 zůstalo pouze 95 milionů korun, z toho 63 milionů korun připadlo na prodané zásoby.

Vzniklou škodu tak spořitelna vyčíslila na 209 milionů korun.

Právníci České spořitelny tvrdí, že správci výtěžek z prodeje zásob neposílali na zvláštní účet, jak jim spořitelna z pozice zajištěného věřitele nařídila.

"Žalovaní nejenže neplnili informační povinnosti dle uvedeného pokynu, ale navíc v rozporu s pokynem a insolvenčním zákonem výtěžek zpeněžení dále spotřebovávali," stojí v žalobě.

 

Právě se děje

Další zprávy