Víte, jak by měl vypadat dětský pokoj školáka?

Andrea Berniová
14. 11. 2012 12:17
Do pokoje malého žáka se musí vejít psací stůl a židle, ale i knihovnička a hračky

Máte doma školáka? A víte, jak by správně měl vypadat jeho dětský pokoj? Měl by být vhodný pro učení a psaní úkolů, ale i pro hraní. Počítejte také s tím, že ve škole si vaše ratolest začne hledat kamarády, které čas od času přivede domů a možná u vás i přespí.

Psací stůl je základ

Žádný školák se neobejde bez psacího stolu. Vyberte dostatečně velký a bytelný stůl, aby dítě při psaní mělo dost místa i oporu. Viklající se stůl může být velkým problémem obzvlášť v prvních letech základní školy, kdy se dbá na úhledné a správné psaní. Nenechávejte své dítě psát úkoly u jídelního stolu.

Pravděpodobně tam nebude mít dostatek klidu ani židli určenou k dlouhému sezení. Na stůl navíc vždy něco ukápne a za mastný flek na sešitě se u vyučujících asi nesetká s velkým nadšením.

Pořiďte dítěti i správnou židli

Důležitá je také správná židle. Měla by být otáčecí, aby se na ní dítě mohlo snadno pohybovat, a také ať má kolečka - snáze se pak odsouvá od stolu. Někdy bude dítě na židli sedět celé hodiny, proto musí být pohodlná, nejlépe vypolstrovaná. Velkou výhodou je, když je židle polohovací a její výška se dá měnit s tím, jak dítě roste. Dejte pozor, aby se vaše ratolest nad úkoly nehrbila.

Zásadní je i správné osvětlení stolu. Praváci by měli mít lampičku vlevo, leváci vpravo - aby si nestínili rukou, kterou píší.

Nezapomeňte školákovi vyčlenit i prostor pro hraní či zábavu. Lepší ale je, když dítě při psaní úkolů na hračky nevidí - pak ho nerozptylují. Nezapomeňte také na knihovničku.

A co když si začne vaše dítě vodit domů kamarády, kteří i vás budou chtít přespat? V tom případě se hodí rozkládací postel, palanda, nebo alespoň pohodlná rozkládací matrace.

--------------------------------------------------------------------------------

Jak zařídit dětské pokoje?

 

Právě se děje

Další zprávy