Víte, jak správně vybrat židli k pracovnímu stolu?

Andrea Berniová
27. 7. 2012 8:18
Na tom, jakou židli si vybrete a zda si ji správně nastavíte, závisí vaše zdraví i pohodlí
Vyberte si židli do pracovny správně
Vyberte si židli do pracovny správně | Foto: Kaspen/Jung v. Matt

Pokud pracujete doma na počítači, měli byste si zařídit pracovnu nebo alespoň pracovní kout. Na místě, kde budete mít klid, vhodné prostředí a osvětlení, se vám jistě bude pracovat lépe než třeba u jídelního stolu v kuchyni.

Dost pozornosti je potřeba věnovat výběru židle. Obzvlášť pokud na ní prosedíte několik hodin. Je důležité, abyste si nekvalitní židlí nebo špatným způsobem sezení neničili zdraví.

Výběr židle k pracovnímu stolu také ovlivní, jak pohodlně se vám bude sedět a jak se budete cítit.

Co všechno musí správná židle umět?

Židle by měla být polohovatelná, nesmí jí tedy chybět možnost měnit výšku sedací plochy. Jen taky je možné ji plně přizpůsobit individuálním potřebám uživatele.

Je dobré, pokud má židle pojezdová kolečka, díky kterým můžete s židlí pohodlně pohybovat. Specializované firmy vám k židli dodají i kolečka pro určitý typ podlahy.

Židli vybírejte i podle toho, jak často a jak moc bude zatěžována. Pokud vám záleží na vašem zdraví a správném sezení, raději najděte firmu, která se speciálně pracovním či kancelářským židlím věnuje a nabízí dost jejich typů.

Koupě židle z úzkého výběru v prodejnách nábytku nemusí být nejlepším řešením.

Vše si nastavte podle sebe

Zádová opěra by měla být polohovací, aby se dokázala přizpůsobit pohybům trupu. Měla by také být dostatečně velká, aby podpírala celá záda. A jak si židli správně přizpůsobit?

Celá plocha vašich chodidel by se měla dotýkat podlahy. Vaše stehna a lýtka by měla svírat pravý úhel. Právě správné individuální nastavení parametrů židle je pro zdravé sezení velmi důležité.

Pokud musíte sedět na židli celý den, zkuste si občas udělat přestávku, projít se (alespoň po místnosti) a protáhnout.

 

Právě se děje

Další zprávy